Jabbeke verbijsterd: dementerende vrouw sliep zes dagen naast overleden man

Wijlen Paul Claes. © Bart Boterman
Redactie KW

Jabbeke blijft zich afvragen hoe het komt dat niemand heeft opgemerkt dat een 73-jarige vrouw zes dagen naast haar overleden echtgenoot leefde. Het lijkt een samenloop van omstandigheden. Paul Claes (76) en echtgenote Liliane leefden een teruggetrokken bestaan en hadden geen kinderen. De poetshulp was net afwezig door ziekte. “Niemand vermoedde dat Liliane aan dementie leed”, klinkt het.

De buren werden zaterdag ongerust, omdat de rolluiken van de woning in de Zerkegemstraat al bijna een week beneden bleven en de brievenbus propvol zat. Ze hadden Paul Claes al even niet meer gezien. Na meermaals aan te bellen en op de ramen te kloppen, kregen ze Liliane eindelijk te pakken. Toen ze tijdens het gesprek vroegen of Paul er niet was, antwoordde Liliane dat Paul overleden was. De vrouw leek het overlijden van haar echtgenoot niet ten volle te beseffen. Ze leefde al een week naast het lichaam van haar echtgenoot, dat ze had ingeduffeld met een deken. Het echtpaar was veertig jaar gehuwd en woonde meer dan dertig jaar in Jabbeke.

Apotheker

Bij het OCMW van Jabbeke reageren ze verbijsterd op het nieuws. “De poetshulp houdt elke week een oogje in het zeil en alles verliep normaal bij het gezin. Zelf vroegen ze geen extra hulp en tekenen van dementie heeft niemand opgemerkt. Normaal gezien zou de poetshulp afgelopen donderdag langskomen, maar ze was afwezig wegens ziekte. Hierdoor gebeurde de ontdekking pas twee dagen later. En dat valt uiteraard erg hard te betreuren”, zegt Katrien Vandewalle, secretaris van het OCMW van Jabbeke.

Ook de thuisverplegingsdienst die Paul Claes in november nog verzorgde voor een kwaaltje, had nooit opgemerkt dat Liliane mogelijk dementie ontwikkelde. Ze omschrijft het echtpaar als vrij gesloten voor de buitenwereld, maar wel heel aangenaam eens je binnenshuis was. Paul Claes was afkomstig uit Oostende en was hulpapotheker op rust. Liliane had als bediende bij de Bond Moyson gewerkt. Het echtpaar had genoeg aan elkaar, hun hond en hun pluimvee in de tuin.

Verbergen

Volgens Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, kunnen mensen tekenen van dementie soms goed verbergen voor de buitenwereld. “Zeker bij weinig sociaal contact. In sommige gevallen valt het niet op dat iemand dementie ontwikkelt, omdat de wederhelft het woord voert, het huishouden doet en zijn partner corrigeert als er iets fout loopt. Als die basis wegvalt, kan dementie plots volledig naar de voorgrond komen”, duidt Jurn Verschraegen.

Een plotse ontwikkeling van dementie door het overlijden van de echtgenoot, is volgens hem uitgesloten. “Dat de vrouw sinds het overlijden van haar echtgenoot in shock is gegaan, is niet onmogelijk, maar wel minder aannemelijk. Een shockperiode van zes dagen zonder heldere momenten is vrij lang”, aldus de directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Liliane is intussen opgenomen in het Henri Serruysziekenhuis in Oostende. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier