Jaarlijkse braderie in Wevelgem met avondmarkt, theater, dans en muziek

Het comité met Kiven Cuveele (Adicto), Frederic Van Asten (café 't Bankske), Emmanuel Louf (Immo Habitat), Henk Louf (Isola Fashion), Yves Vansteenbrugge (Vanmaercke), Jo Vanmaercke (Vanmaercke), Bernard Langedock (Gent-Wevelgem), Karel Bijttebier (Bijttebier), Robbie Vandenbroucke (Elektro Vandenbroucke) en voorzitter Hendrik Masselis (Fotografie Masselis). Ruim een jaar op voorhand zetten zij al in de weer om er een gezellig weekend van te maken voor jong en oud. © TGM
Redactie KW

Naar goede gewoonte is de septembermaand braderiemaand en dan is er altijd heel wat te doen. Van 14 tot 17 september kunnen koopjesjagers opnieuw terecht bij alle handelaars op de Grote Markt, Lode de Boningestraat Roeselarestraat, Lauwestraat, Brugstraat en Kortrijkstraat. Maar er is meer.

Niet alleen shoppers komen aan hun trekken. Jong en oud kunnen zich naar hartenlust uitleven met theater, dans en muziek. Met dank aan het braderiecomité dat ook nu weer zijn schouders onder het weekend zet. Net als vorig jaar pakt men onder meer uit met een avondmarkt. “Mensen gaan naar de braderie omdat ze weten dat ze wel altijd iemand die ze kennen tegen het lijf zullen lopen“, vertelt Henk Louf. “Ontmoeten, dat is het centrale thema van de braderie. Vanuit die optiek selecteren wij ook telkens weer de acts die in de straten te zien zijn.”

“Maandelijks steken we de koppen bij elkaar”, vertelt Hendrik Masselis, “vakantie of niet. Het is belangrijk om tijdig alle groepen te boeken, maar ook om ervoor te zorgen dat alles logistiek op zijn pootjes zal vallen. De straten moeten worden afgezet, er zijn tijdelijke verkeersreglementen die moeten worden aangevraagd, materieel dat overal moet worden gebracht. Er komt veel bij kijken, maar we doen dit met hart en ziel. Als de bezoekers zich geamuseerd hebben, dan zijn we in onze opzet geslaagd.”

Programma

“We pakken net als vorig jaar uit met een avondmarkt”, vertelt Henk Louf, “Dit jaar vindt die in de Lode de Boningestraat en Stationsstraat plaats. We hebben voor deze straten gekozen, omdat dit geen hinder voor het verkeer in de Kortrijkstraat met zich meebrengt. Zondag is dan de klap op de vuurpijl van het braderieweekend en wordt het centrum van Wevelgem volledig afgezet. Verschillende straattheateracts zullen het publiek in vervoering brengen. En er is niet alleen theater en dans. Bij de braderie hoort ook een streepje muziek. Muziekliefhebbers kunnen vanaf 15 uur hun hart ophalen met Jess FM, die heel wat optredens voorziet.

“We hebben weer heel wat toppers in petto zoals bij Jess FM zoals Herbert Verhaeghe, Loredana, Def Dames Dope, Frank Valentino, Axel Lane en vele anderen. De radioshow wordt gepresenteerd door Nils Landers op het podium kerk aan de kerk. Straattheater wordt gebracht door Ea Varna, Aquariumcar, Bluebirds en Les Figurettes Fénoménales. In de Lauwestraat is er een rommelmarkt en een optreden van The MG’s brothers en in de Kortrijkstraat vind je ons Unizodorp.”

Kunstproject

“Naast dit alles hebben we nog kunst met het SYL Kunstproject, en cultuur met heemkundige kring Wibilinga die een tentoonstelling in de kerk organiseert. Voor de kinderen zijn er Accou’s kinderanimatie, en verder ook optredens van Mistral, Dance & Glitter, harmonie Concordia, harmonie de Eendracht, en ook een prachtige autoshow. Je hoort het, het wordt opnieuw prachtig!”, klinkt het enthousiast bij Henk Louf.

(TGM)

Cirque de SYL tijdens Braderie Wevelgem

Kunstenaarscollectief SYL – Support your Locals – brengt tijdens de Wevelgemse braderie Cirque. Op zondag 16 september kan je van 11 uur tot 17 uur terecht in de oude brandweerkazerne in de Lauwestraat. Twee jaar geleden waren de lokale kunstenaars daar ook van de partij in ‘kooien’, die ook dit jaar weer van de partij zijn. Dit jaar kunnen bezoekers ook bieren van de sponsors proeven: Maîtresse. Deze bieren uit Rekkem (blond, quadrupel en tripel) zijn in Wevelgem nog onbekend, maar na zondag zullen ze zeker niet onbemind zijn.

Het woord Maitresse wordt ook de rode draad in onze expo met werk van Brenda, C-ARTon, Ateljo, MissV, Imre, Nele Buyse, Marc Doornaert, Björn en Didier Sirjacobs. Net als elke SYL-expo kan je een mengeling van verschillende kunsttakken ontdekken. Verschillende kunstenaars zijn er aan het werk: Marc Doornaert zal aan het bodypainten zijn, Didier Sirjacobs demonstreet zijn houtdraaikunsten demonstreren en Ateljo naait op volle bak. SYL is ook aanwezig zijn op de avondmarkt op zaterdag 15 september in het Coffee Station van Mi Kaaza. Geen expo hier, maar de kunstenaars zullen de aanwezigen, zowel kinderen als volwassenen, uitdagen om ook creatief te zijn!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier