Izegem trekt stoute schoenen aan voor Internationale Schoenconferentie

Tijdens de tijdelijke tentoonstelling 'Bata Heritage' wordt aandacht besteed aan het historische schoenenmerk.
Redactie KW

De Internationale Schoenconferentie die al zeven keer georganiseerd werd, verhuist voor de eerste keer van het Tsjechische Zlin naar Izegem. “Het is een bijzondere eer om als stad van schoenen en borstels gastheer te zijn voor een dergelijke conferentie”, zegt schepen van Erfgoed en Toerisme Kurt Himpe (N-VA).

“Twee jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en tijdens een officieel bezoek aan de partnerstad Zlin stelde ik aan de burgemeester en de directeur van het schoenmuseum voor om de achtste editie in Izegem te organiseren. Er was onmiddellijk een akkoord“, aldus Himpe. “Het congres wordt om de drie jaar georganiseerd en brengt academici, erfgoedwerkers, studenten, ambachtslui en ontwikkelaars uit heel Europa samen. We verwelkomen tijdens de tweedaagse delegaties uit Tsjechië, Polen, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk, maar ook vertegenwoordigers van de verscheidene Vlaamse schoenopleidingscentra en de Belgische Schoenfederatie zakken af naar onze stad, waardoor we tientallen deelnemers hebben”.

“Op woensdag 7 november geven we de aftrap in kasteel Wallemote voor een reeks lezingen die intussen al helemaal volzet zijn”, verduidelijkt Himpe. “Ook een bezoek aan een orthopedisch schoenbedrijf staat op het programma.” Op donderdag worden de deelnemers ontvangen op de museumsite Eperon d’Or en zijn er in het stadhuis opnieuw een aantal lezingen. In de namiddag is er een bezoek aan een leerlooierij.”

Tijdelijke tentoonstelling in Eperon d’Or

Het tweedaagse evenement wordt afgesloten met de opening van de tijdelijke tentoonstelling ‘Bata Heritage’. “We kregen 28 schoenen in bruikleen van het schoenmuseum in onze Tsjechische partnerstad. In de tentoonstelling is er uiteraard aandacht voor het Bata-verhaal, dat enig is in zijn soort. Tomas Bata startte het bedrijf in 1894 op en zijn afstammelingen zetten het succesverhaal verder. Bata groeide uit tot een bedrijf dat vandaag 35.000 werknemers heeft, 23 vestigingen in 18 landen en 5.300 winkels in 70 landen”, vult conservator Hilde Colpaert aan. “In de tentoonstelling zullen er ook prachtige promotieaffiches van Bata te bewonderen zijn en er wordt ingezoomd op het succes en het belang van de Tsjechoslovaakse en Tsjechisch-Belgische modellen.”

De tijdelijke tentoonstelling in de parketzaal van het museum Eperon d’Or kan bezocht worden van 9 november tot 28 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier