Izegem Koers viert gouden jubileum met kunstwerk

Redactie KW

Izegem Koers is in september pas aan een nieuwe editie toe, maar het sportieve evenement viert nu al zijn vijftigste verjaardag met de onthulling van een toepasselijk kunstwerk. Op het binnenplein van het stadhuis onthulden burgemeester en schepenen het bronzen beeld ‘Massaspurt’ van Johan Herman.

Sportschepen Marc Vanlerberghe (sp.a) nam uitgebreid de tijd om de geschiedenis van Izegem Koers te overlopen. “Tussen 1968 en 1999 waren we een koers voor Belgische profs met een mooie erelijst waar toppers als Johan Bruyneel, Claude Criquelion, Freddy Maertens en Patrick Sercu op prijken”, vertelt hij. “Later zagen we ook Belgische toppers als Yves Lampaert en Sep Vanmarcke als eerste over de streep rijden. Johan Herman zorgt al enkele jaren voor een passende trofee voor de winnaar en heeft nu voor ons gouden jubileum daar een afgeleide van gemaakt: een massaspurt van bronzen renners.”

“Het is een kunstwerk met een betekenis”, vult cultuurschepen Kurt Himpe aan. “Izegem Koers heeft altijd heel wat deelnemers en de aankomst is vaak een massaspurt. Het kunstwerk geeft een massaspurt weer, de aankomst van de renners na een urenlange inspanning. Een groep renners met de gekende hoekige, vierkante kopjes. Zoals Johan het zelf verwoordde: het is zijn onofficiële handtekening geworden, het is iets waar de mensen hem in kunnen herkennen. De wereld is dan wel misschien rond, maar ze draait soms vierkant en dat wil hij symboliseren. Het kunstwerk is nu aangekomen in het stadhuis. Symbolisch, want de start van Izegem Koers is al jaren op de Korenmarkt, vóór het stadhuis. En nu wordt de aankomst van Izegem Koers vereeuwigd aan het stadhuis. De kopjes van de renners zijn dan wel vierkant, de cirkel is rond.”

In de marge van het gebeuren maakte sportschepen Marc Vanlerberghe alvast bekend dat renner Niko Eeckhout in september het startschot van de volgende editie komt geven.

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier