Ivan Mouton is allereerste Oostrozebekenaar in nationale duivenliefhebbersbond

Ivan Mouton hoopt een stem te kunnen zijn van de duivenliefhebbers door in het bestuur te zetelen. © Foto CLY
Redactie KW

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de duivensport werd er een Oostrozebekenaar verkozen om in het provinciaal en nationaal bestuur van de Belgische Duivenliefhebbersbond te zetelen. Die eer valt Ivan Mouton te beurt.

Ivan Mouton is opgegroeid met de duivensport en had de microbe al heel vlug te pakken. We gingen hem opzoeken in de landelijke Knokstraat. Ivan Mouton, intussen 68 jaar, is al negen jaar met pensioen wat betekent dat zijn duiven nu alle aandacht krijgen. Beroepshalve was hij als provinciaal kredietmanager bij de ING-bank aan de slag. Hoe kwam hij met de duivensport in aanraking?

Ivan: “Op 16-jarige leeftijd speelde ik mijn eerste vlucht vanuit een hokje dat ik kreeg van mijn peter. Ik woonde toen in Zwevezele. Met uitzondering van vijf jaar voor mijn studies en voetbal, heb ik altijd de duivensport beoefend. Het is namelijk zo dat ik vele jaren op hoog niveau heb gevoetbald. Zo speelde ik al op 19-jarige leeftijd bij Cercle Brugge, maar daar bleef ik slechts één jaar om dan te verkassen naar Torhout dat toen in bevordering speelde. Ik was in mijn beste jaren een vlot scorende spits in de provinciale reeksen. Later was ik nog heel wat jaren actief in het liefhebbersvoetbal om uiteindelijk op 55-jarige leeftijd definitief met voetballen te stoppen. Gelukkig bleef ik al die tijd van zware blessures gespaard.”

Lat hoger leggen

“In 1980 ben ik hier in de Knokstraat beginnen spelen met de duiven en dit met wisselend succes. In totaal behaalde ik vier provinciale overwinningen en daar kan ik best vrede mee nemen. Mijn voorkeur gaat uit naar de halve fond, maar in de toekomst wil ik de lat wat hoger leggen omdat ik het spel op de halve fond niet evenwichtig genoeg vind. Ik wil er nu de dagfond bij nemen, maar je moet ook een beetje geluk hebben bij het koppelen van de duiven. Zo spreek ik niet graag over een ‘beste duif met genetische kwaliteiten’ maar over een ‘slimme, sterke duif door een genetisch toeval’. Dit seizoen wil ik spelen met vijftig jonge duiven omdat ik momenteel niet meer beschik over oude uitvliegende duiven.”

“Het gebrek aan inspraak van de liefhebbers heeft me de stap doen zetten”

“Mijn inkorvingslokaal voor de snelheid is Onze Belangen de Fezant in Meulebeke en voor de fond wordt dat ‘t Zal wel Gaan in Beveren-Roeselare. Ik zou het zo samenvatten dat ik voorlopig met wisselend succes middelmatige uitslagen behaal en tot een doorsnee liefhebber kan gerekend worden. Voor mij primeert niet het geldgewin, maar het sociaal aspect en pure liefhebberij. Dat betekent echter niet dat ik geen bewondering heb voor liefhebbers die heel sterk presteren. “

Waarom stelde Ivan zich kandidaat voor de verkiezingen van het nationaal en provinciaal bestuur bij de Belgische duivenbond? “Het gebrek aan inspraak van de amateurduivenliefhebber in het beleid heeft me doen besluiten om de stap te zetten. Ik ben immers de mening toegedaan dat er veel kan verbeteren voor de liefhebbers. Ten eerste kan er gesleuteld worden aan de ligging van de lossingsplaatsen. Bij de snelheidsberekening moet er rekening gehouden worden met hokligging, wind en weersomstandigheden en ten derde denk ik aan de manier van coëfficiëntberekening voor alle kampioenschappen.”

Wat met de toekomst?

“Door lid te worden van het provinciaal en nationaal comité hoop ik het beleid mee te helpen bepalen. Ik ben ervan overtuigd dat we door innovatieve en eerlijke wijzigingen aan te brengen de duivensport een nieuw elan kunnen geven.”

Ziet Ivan de toekomst rooskleurig tegemoet? “Er is nu al een schaalvergroting met minder liefhebbers. Dat betekent dat de bestaande liefhebbers meer duiven houden en zich specialiseren in afstandsdisciplines. Misschien ligt de toekomst van de duivensport bij die mensen die wel willen met de duiven spelen, maar er de plaats en middelen niet voor hebben. Zij kunnen zich aansluiten bij een liefhebber en zo delen in de spelbeleving op alle gebied. Dit kan zijn als mede-eigenaar of gewoon als derde persoon. Ik ben heel positief over het voortbestaan de duivensport, op voorwaarde dat men er alles aan doet opdat alles eerlijk verloopt.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier