Italiaanse vrouw die al bijna 28 jaar in Brugge woont, kan eindelijk Belg worden

Nella Cioce werd geboren in Bari en is al 28 jaar getrouwd met Bruggeling Wim Van Besien. © PDV
Redactie KW

Het einde van een lange gerechtelijke en administratieve lijdensweg is in zicht voor Nella Cioce, die in Italië geboren werd maar al bijna 28 jaar in Brugge woont. Nadat ze onder meer een met de hand geschreven geboorteakte moest voorleggen én bijkomende bewijzen van integratie moest aanleveren, kan ze eindelijk Belg worden. “Dit is pure kafka”, stelt ze.

Nella Cioce werd geboren in Bari, Italië, en is al 28 jaar getrouwd met Bruggeling Wim Van Besien met wie ze samen een evenementenbureau runt. “Ik woon al bijna 28 jaar in Brugge. Ik ben hier perfect geïntegreerd en spreek zo goed als perfect Nederlands”, zegt Nella.

“Toen het een tijdje geleden voor Italianen mogelijk werd om de dubbele nationaliteit aan te vragen, heb ik die kans met beide handen begrepen. Ik voel met immers op en top Brugs en dus ook Belgisch. Ik wil ook kunnen stemmen voor alle verkiezingen in dit land en daarvoor is de Belgische nationaliteit noodzakelijk”, klinkt het.

Negatieve evaluatie

“Tot mijn verbazing werd mijn aanvraag op 20 oktober 2017 negatief geëvalueerd. Ik had een verplicht met de hand geschreven geboorte-afschrift nodig. Het nochtans ook officiële uittreksel bleek niet voldoende. Ik liet me bijstaan door advocate Hilde Decleer en tekende beroep aan tegen het negatieve advies van het parket. Het kostte ons heel veel moeite om alle nodige stukken te verzamelen en na een heuse zoektocht slaagden we er gelukkig in om het gevraagde geboorte-afschrift in handen te krijgen”, gaat Nella verder.

Het parket was van oordeel dat ik niet genoeg geïntegreerd ben

“Daar komt ook nog eens bij dat het parket van oordeel was dat ik onvoldoende ‘deelname aan de onthaalgemeenschap’ kon bewijzen, met andere woorden dat ik niet genoeg geïntegreerd ben. Dat was echt wel heel hard om te vernemen gezien alle inspanningen die ik sinds mijn aankomst heb geleverd om Bruggeling te worden. Gelukkig bekwamen we recent een gunstig vonnis van de rechtbank, waarbij het negatief advies van de rechtbank ongegrond werd verklaard. Zo heb ik nu eindelijk toch zicht op het bekomen van de Belgische nationaliteit.”

Minder bureaucratisch

Nella zou nu graag andere mensen in haar situatie deze lijdensweg besparen, al zal ze aan minister van Justitie Koen Geens vragen om de procedure voor het geboorte-afschrift te vereenvoudigen. Ze wil ook het aantonen van maatschappelijke en economische integratie op een minder bureaucratische manier laten verlopen.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier