Italiaanse prof bezoekt zijn Rekkemse fanclub: “Persoon achter renner dwingt respect af”

Op vrijdag 7 december komt de driedubbele Italiaanse kampioen Giovanni Visconti zijn fans begroeten in het cafétaria van de sporthal.We zien bestuursleden Franky Bataille, Ronny Vandaele, Sandrina Vandaele en David Devos. Deborah Daels en Jody Malfait ontbreken op de foto. (Foto WO)
Redactie KW

Wat hebben zangers, artiesten en atleten met elkaar gemeen? Correct, het feit dat ze op handen worden gedragen door hun fans. Die fans verenigen zich dan ook vaak in een fanclub, een plaats waar gelijkgezinden over hun gezamenlijke passie kunnen keuvelen. Een van die clubs heeft zijn thuisbasis in Rekkem.

Franky Bataille (54), de voorzitter van de Giovanni Visconti Fanclub ontvangt ons in de cafétaria van de sporthal van Rekkem, de thuisbasis van de fanclub. “Giovanni Visconti is een Italiaanse beroepsrenner die rijdt voor de ploeg Bahrein-Merida. Het is een renner met een uitzonderlijk talent, een talent dat helaas niet altijd volop benut kan worden, aangezien hij meestal rijdt in dienst van iemand. Vanaf volgend jaar stapt hij over naar een andere ploeg, waar hij zijn laatste jaren in het profpeleton kan rijden, met enkel maar plezier als doel.”

De vurigheid waarmee Franky zijn voorstelling voert, onderstreept hoe groot het respect voor de Italiaanse renner is. “We zijn allemaal liefhebbers van de wielersport, maar het is vooral ook de persoon achter de renner die respect afdwingt”, gaat hij verder. “Mensen die Giovanni Visconti niet kennen, zouden vaak denken dat hij niet eens een profrenner is. Zo goed hij is geworden in zijn carrière, zo eenvoudig is hij gebleven als mens. We volgen hem zowat overal. Steevast komt hij ons opzoeken voor een praatje of om ons allemaal persoonlijk welkom te heten. In het profcircuit zitten heel wat mannen die wat naast hun schoenen zijn gaan lopen, maar Giovanni is altijd erg volks gebleven.”

Schoonmoeder

Franky kijkt vol trots naar ‘hun’ muur, een wand in de cafétaria voorzien van de nodige decoratie. “Je ziet hoe hij ons als fan respecteert als je kijkt naar onze muur”, haalt hij aan. “Als we hem opwachten na het einde van een koers, mag je er bijna prat op gaan dat we zijn shirt krijgen. Die shirts komen dan ook hier aan de muur terecht.”

“In het profcircuit lopen heel wat mannen naast hun schoenen, maar Giovanni is altijd volks gebleven” – Franky Bataille, voorzitter Giovannie Visconti Fanclub

Dat het respect, wederzijds, erg groot is, wordt duidelijk wanneer er over een meer pijnlijke periode wordt gesproken. “Enkele maanden terug overleed mijn schoonmoeder. Zij was zowat de hevigste fan van Giovanni. Ik weet niet hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, maar Giovanni stuurde mij een persoonlijke sms met zijn steunbetuigingen. Een groot man, ook in moeilijke momenten.”

Tien jaar

Franky spreekt altijd over ‘we’. Die ‘we’, dat zijn de leden van de fanclub. “We tellen ondertussen al meer dan 100 leden. We brengen ieder jaar een clubblad uit en voorzien iedereen telkens van een originele clubkaart. Dit jaar bestaat de club tien jaar en dat gaan we uitbundig vieren.”

Op 7 december organiseert de fanclub een breugelavond van 17 tot 19 uur in eigen lokaal. “We hebben voor de aanwezigen een absolute plus, want Giovanni Visconti komt persoonlijk langs“, kondigt Franky trots aan. “In de geschiedenis van onze club is het de tweede keer dat hij ons komt bezoeken. Voor hij bij ons zal verschijnen, gaat hij eerst nog het graf van mijn schoonmoeder bezoeken. Daags nadien vertrekt Giovanni alweer, want het leven van een topsporter staat niet stil.” (Christophe Lefebvre)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier