Israëlische ambassadeur in Waregem voor herdenking joodse vluchteling

Ambassadrice Simona Frankel overhandigt het certificate of Honour aan Jozef Verplaetse. (Foto HDV)
Redactie KW

Tijdens een druk bijgewoonde ontmoeting in de raadzaal van het stadhuis kreeg Jozef Verplaetse een oorkonde van de Israëlische ambassadrice. Hij kreeg het certificaat voor het opvangen van een joodse vluchteling.

De familie van Clement Verplaetse, destijds hoofdonderwijzer in Nieuwenhove, vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog de reddingsboei voor de joodse jongen Rachmil Menen. Er verscheen bij Van Halewyck een boek met het levensverhaal van de jongen die in Waregem omgedoopt werd tot Rudi Menen. Er gaat geen 10 mei voorbij of priester Jozef Vervaeke, een eredirecteur van het VTI, dacht terug aan die temperamentvolle en vlijtige leerling Rudi Menen, die enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog in het Waregemse VTI school liep.

“De holocaust werd zijn moeder fataal, ze overleed in Auschwitz”

“Zijn echte naam was Rachmil en hij vluchtte met zijn moeder Laja Menen uit Berlijn naar Brussel in 1939. Toen de Duitsers in mei 1940 België veroverden, kwam het kind via de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren in het Waregemse pleeggezin van Clement Verplaetse terecht. Die opvang was een bijzonder moedige daad van Clement en zijn echtgenote Augusta Vandenbroucke, want het gezin telde al zeven kinderen en runde een winkeltje in Nieuwenhove. Het was heel gevaarlijk om een joods kind in bescherming te nemen. Daarom werd meteen zijn voornaam in Rudi veranderd. Zijn moeder Laja overleefde de holocaust niet en stierf in Auschwitz”, aldus Jozef Verplaetse in naam van de familie.

Rudi had zijn beste vrienden Jozef Anckaert en Pierre Nys toevertrouwde dat hij, als een echte jood, de wereld wou veroveren. Nadat hij zijn pleegmoeder had verzorgd in haar eindstrijd, trok hij eerst een jaartje naar Engeland en vestigde zich nadien in Amerika.

Videoboodschap

“Als soldaat kwam hij in Heidelberg terecht en hij bezocht toen geregeld Waregem, waar hij ook zijn echtgenote Thérèse Demeulemeester vond. Het gezin, met twee zonen en een dochter, leefde later in Los Angeles, waar ze een textielhandel runden. Toen zijn echtgenote Trees in 2001 na een laatste familiebezoek in Waregem plots stierf, ging het ook met hem snel achteruit. Hij kwam, tegen doktersadvies in, nog afscheid nemen van de Belgische vrienden, in de zomer van 2003. Hij overleed op 17 september 2003. In de zomer van 2004 bracht zijn oudste zoon Gregory de helft van zijn as naar Waregem om bijgezet te worden bij de as van zijn vrouw Trees”, gaf Jozef Verplaetse nog mee. Zowel zijn dochter Sev als tweede zoon Greg spraken een videoboodschap in en Simona Frankel bracht in naam van de Israëlische Staat een hulde. (YVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier