IS-tentakels reiken tot in onze huiskamers

14/06/18 om 20:00 - Bijgewerkt op 19/06/18 om 08:30

Hun namen verraadden hen niet. Hun woonplaats evenmin. Lucas Van Hessche en Olivier Calebout: slechts weinigen zullen bij het horen van die namen meteen aan IS of Islamitische Staat denken. En toch, de eerste is vanuit Lauwe, de andere vanuit Kortrijk van de ene op de andere dag naar Syrië getrokken. Lucas Van Hessche is er gesneuveld. Olivier Calebout is vermoedelijk nog in leven. Toeval? Nee, zo weten de Kortrijkse veiligheidsdiensten intussen. Een onderzoek dat vier jaar geleden startte, leerde dat zeker 120 mensen uit Kortrijk mogelijk een of andere link hadden met IS.

"We vielen van de ene verbazing in de andere", vertelt de veiligheidscoördinator van stad Kortrijk. We zijn juni 2014. "Tot dan dachten we dat jonge gasten die ineens vertrokken om zich aan te sluiten bij IS een probleem was van de grootsteden. Tot ineens twee Kortrijkzanen (naast Oliver Calebout was er nog Abdelmalek Boutalliss) en een Lauwenaar verdwijnen naar Syrië."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!