Is constructie schepen Tom Noyez een bouwovertreding?

Tom Noyez poseert voor de befaamde constructie. (Foto JT) © (Foto JT)
Redactie KW

Op de gemeenteraad van 24 september gooide Kristof Pillaert (Groep 21) tijdens de variaronde een bommetje door te opperen dat iemand van het schepencollege zich schuldig heeft gemaakt aan een bouwovertreding. De inzet van dit hele verhaal is de constructie in de voortuin van schepen Tom Noyez (CD&V). Deze constructie is er geplaatst door de vrouw van Noyez voor haar praktijk Boost Coaching.

De afdeling Handhaving van het Vlaams Departement Omgeving heeft in deze zaak ondersteuning geboden aan de lokale milieupolitie van de zone RIHO. “Op vrijdag 28 september heeft de lokale milieupolitie een proces-verbaal opgesteld betreffende het oprichten van een achthoekige constructie met grote raampartijen in de voortuin van die woning. Voor die constructie was geen omgevingsvergunning aangevraagd of afgeleverd”, aldus Brigitte Borgmans, woordvoerder van het Departement. “Het plaatsen van de geviseerde constructie betreft wel degelijk een bouwovertreding. Het vrijstellingsbesluit voor een constructie van maar 40 m² is hier niet van toepassing. Dit is enkel mogelijk in de zijstrook of achtertuinstrook. Hier gaat het wel degelijk om een constructie in de voortuinstrook.”

Ook de vrijstelling voor een vergunning voor een tijdelijke constructie met maximaal 120 dagen op jaarbasis wordt door Brigitte Borgmans ontkracht. “Op vrijdag 5 oktober werd een nieuw proces-verbaal van de lokale politie overgemaakt waaruit enerzijds blijkt dat de constructie in de loop van de maand augustus is opgericht, maar anderzijds dat enkele vakmannen bezig zijn met het aanleggen van permanente nutsleidingen. Dat is een belangrijke indicatie dat het hier geen tijdelijke constructie is, maar wel degelijk een constructie die als doel heeft permanent te blijven staan.”

Tijdelijke constructie

Tom Noyez gaat niet akkoord met de argumentatie van het Departement Omgeving. “Eerst en vooral beschikt het departement niet over alle gegevens. Er werd een proces-verbaal opgesteld naar aanleiding van een buurtonderzoek. Ik heb die pv nog niet ontvangen en zowel mijn vrouw als ikzelf zijn nog niet ondervraagd geweest. Het gaat wel degelijk om een tijdelijke constructie waarbij het toegelaten is om het vier maanden per kalenderjaar te plaatsen. In ons geval is dit dus tot eind april 2019. In de constructie is er enkel elektriciteit gelegd, geen chauffage of andere zaken. Het plan is om op termijn te verhuizen naar Gits en dan gaat de constructie gewoon mee. Mijn vrouw is op zoek naar een geschikte locatie voor haar praktijk en eventueel kan ik het dan gebruiken. Of het kan verkocht worden, want een dergelijke constructie verliest zijn waarde niet.”

Noyez heeft het vooral moeilijk met de manier waarop deze kwestie naar boven kwam. “Kristof Pillaert speelt op de man. Ik zou veel liever hebben dat we over inhoudelijke zaken discussiëren. Ik heb overigens berichten ontvangen van mensen die op de lijst van Groep 21 staan dat ze zich zelf niet kunnen vinden in de werkwijze van hun lijsttrekker. Ik begrijp ook niet waarom ik al twee keer politie over de vloer kreeg. Zijn er dan geen belangrijkere zaken om hun tijd aan te besteden?”, vraagt Tom Noyez zich af.

Lastercampagne

Aanstoker Kristof Pillaert reageert kort op alle commotie: “CD&V Hooglede heeft via sociale media een lastercampagne gevoerd tegen Groep 21 en mezelf. We kozen er bewust voor om niet te reageren. Op sociale media kan men zich zeer moeilijk verweren tegen leugens. Ook nu wensen we dan ook geen reactie te geven omdat de feiten voor zich spreken. Uiteraard zijn we wel tevreden dat door jullie onderzoek, de waarheid aan het licht komt.” (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier