Inwoners slaan aan het poetsen na brand: “Oprit stofzuigen en naar de carwash”

Jacques Teirlinkc stofzuigt zijn voetpad om alle roetdeeltjes te verwijderen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Gisterennacht brandde de toren van het nieuwe Kortrijkse zwembad helemaal uit. Gelukkig was er niemand aanwezig in het gebouw toen dat gebeurde. De oorzaak van de brand wordt op dit moment nog onderzocht, maar de eerste ‘slachtoffers’ zijn wel al bekend. Zij mochten het roet van hun opritten, terrassen en auto’s verwijderen deze morgen. Vooral Bissegem, Heule en Gullegem blijken getroffen.

Eddy Becquaert woont in de Bissegemsestraat en staat woensdagvoormiddag zijn oprit te vegen. “Ik schrok wel enorm toen ik deze morgen opstond en dat allemaal zag liggen“, vertelt hij. “We lagen gisterenavond net in bed toen we heel wat brandweerwagens voorbij hoorden komen maar het is pas toen ik het nieuws op de radio hoorde deze morgen dat ik de link gelegd heb.”

Eddy zit wel niet al te veel in met de opkuis. “Al bij al heb ik amper 15 minuutjes werk gehad. Het is een hele droge materie, die veeg je snel op. Boven onze visvijver hangt een net tegen de reigers, ook daar lag er heel wat roet op, dat heb ik eraf gestofzuigd. Het voetpad en mijn oprit kan ik gewoon vegen. Ik vreesde even dat het roet aangebrand zou zijn en dus vlekken zou geven, maar zo lang je voorzichtig bent is dat niet het geval. Echte schade hebben we dus niet en morgen gaat het regenen, dan spoelt de rest wel weg. Voor ons is dat dus geen ramp, ik zit meer in met de mensen die betrokken zijn bij het zwembad. Stel je voor dat die ontploffing had plaatsgevonden tijdens of na de opening, met heel wat schoolkinderen in het water. Ik mag er niet aan denken.”

Eddy Bequart veegt zijn oprit.
Eddy Bequart veegt zijn oprit.© AN

Vannacht opgestaan

Even verderop in de straat heeft de buurman van Eddy een beter idee, Jacques Teirlinck haalde zijn stofzuiger boven om de oprit roetvrij te maken. “Die roetdeeltjes zijn allemaal glasvezel, als je ze probeert op te vegen is de wind er direct mee weg”, verklaart hij het eerder komische zicht. Ook Jacques schrok bij het opstaan en vernam het nieuws uiteindelijk via de radio.

“Mijn buurman is om 01.30 uur deze nacht opgestaan en heeft direct alles opgeveegd. Maar hij kon mij ook niet vertellen waar het roet vandaan kwam. Achteraan heb ik ondertussen wel alles opgeruimd. Eens de oprit gestofzuigd is, wil ik nog op mijn dak kruipen om dat schoon te maken. Ik ben bang dat die deeltjes anders via de goten in mijn regenput terecht zullen komen. Ook de oprit van het bedrijf naast mijn deur ga ik stofzuigen want anders waait alles terug mijn terrein op. Ik hoorde wel van een nummer van stad Kortrijk dat je kan bellen, zij zouden dan komen helpen met opruimen, maar daar ga ik niet op wachten“, aldus Jacques. “Gelukkig is woensdag bij ons sowieso kuisdag (lacht)“.

In de wijk achter de Bissegemsestraat in de Herman Roelstraetestraat ligt de dikste laag roet. Gery Goeminne ging deze ochtend al met zijn auto naar de carwash maar durft verder niet echt opruimen. “Ik heb al naar het nummer 1777 van Stad Kortrijk gebeld en daar zeggen ze dat we eerst onze verzekering moeten verwittigen”, vertelt hij.

Gerry Goeminne toont het vele roet op zijn terras.
Gerry Goeminne toont het vele roet op zijn terras.© AN

“Voor ons zal dit zeker kosten met zich mee brengen. Morgen gaat het regenen en dan zullen al die deeltjes van de dakgoot in onze regenput terecht komen. Wij doen de was met regenwater dus we zullen die put dan niet kunnen gebruiken voor een tijdje. Ook onze zonnepanelen werden nog maar net gereinigd en liggen nu vol roet. Daar moet een gespecialiseerde firma voor komen dus ook dat gaat geld kosten.”

Ook Gery wist niet wat hem overkwam toen hij deze ochtend naar buiten stapte op zijn terras. “Ik dacht eerst aan een slakkenplaag, maar toen ik dichterbij ging kijken zag ik dat het om roet ging. Ik ben dan direct de nieuwssites beginnen afschuimen en zag dan dat het om het zwembad ging. De wind zat blijkbaar net slecht voor onze wijk. Dat zorgt nu voor een vervelende situatie, wat wie gaat voor die kosten opdraaien? Bovendien vraag ik mij af of dat niet giftig is?”, gaat hij verder.

Verzekering bellen

“Ik hoop dat er een degelijke oplossing komt want wij hoorden al geruchten dat de stad enkel de straten en openbare pleinen zou opruimen en dus niet zou tussenkomen in de kosten en het werk dat in onze huizen en tuinen gaat kruipen. Dat zou ik onaanvaardbaar vinden, maar voor nu wachten we nog even af. Ik ga om 9 uur de verzekering bellen en dan zien we wel wat er moet gebeuren.”

Inwoners slaan aan het poetsen na brand:
© AN

Het stadsbestuur van Kortrijk meldt ondertussen dat roet enkel schadelijk is voor de gezondheid wanneer je het opneemt in je lichaam. Eventuele groenten uit de moestuin moet je dus grondig wassen. Zorg er ook voor dat je geen roet- en asdeeltjes van buiten naar binnen brengt. Voorzie een natte dweil waarop je je schoenen kan uitdoen. Laat kinderen niet buiten spelen en laat huisdieren niet uit alvorens alle roet- en asdeeltjes zijn verwijderd. Wil je roet verwijderen van terras, auto, tuinmeubels… doe dit met water en zeep en draag bij voorkeur handschoenen.”

Bij ernstige meldingen van roet op de openbare weg, kan je contact opnemen met het gratis nummer 1777 of 1777@kortrijk.be.