Inwoners Lauwe helpen meedenken over de toekomst voor hun kerken

19/01/18 om 09:31 - Bijgewerkt om 09:31

Donderdagavond mochten de inwoners van Lauwe hun mening geven over wat er nu met de kerken in Lauwe, en bij uitbreiding Menen moet gebeuren.

Inwoners Lauwe helpen meedenken over de toekomst voor hun kerken

Het participatiemoment werd bijgewoond door een 40-tal aanwezigen en daar waren de organisatoren, het Meense stadsbestuur en Leiedal, tevreden mee. Dit participatiemoment was het eerste in een rij van drie, een gelijkaardige avond wordt binnenkort georganiseerd in Rekkem en Lauwe. Het is de tweede fase op weg naar een kerkenbeleidsplan voor de kerken in Menen, en wat Lauwe betreft, de Sint-Bavokerk en de Verrijzeniskerk.

Het stadsbestuur legde uit dat er een verbroken evenwicht is tussen het aantal parochiekerken en het efficiënt gebruik ervan. De aanwezigen mochten zich uitspreken hoe ze de toekomst van 'hun' kerken zien. Willen ze dat alles bij het oude blijft, en behoudt een kerk zijn louter religieuze bestemming, of moeten we dat in de toekomst breder zien en is er ruimte voor andere activiteiten. En wat mogen die activiteiten dan wel zijn. In Lauwe liggen de twee kerken op wandelafstand van elkaar, rond de Verrijzeniskerk werden in het verleden al heel wat speculaties gemaakt.

Tien jaar geleden werd al geopperd om er een ontmoetingscentrum te maken, en in het nabije verleden leek ze voor sommigen ideaal om er indoor petanquevelden aan te leggen. Een aantal aanwezigen was sceptisch, 'alles ligt toch al vast, met dit informatiemoment probeert stad Menen enkel een dragend kader te creëren.' Het kerkbestuur bij monde van Patrick Caenen vroeg vooraf om niets overhaast te doen, en als er een nieuwe bestemming komt voor de Verrijzeniskerk, dit op langere termijn te bekijken. "Vele inwoners hebben een groot deel van hun leven gewijd aan het oprichten van deze kerk in de jaren '70. Uit eerbetoon voor hen pleiten we daarom voor een uitdoofscenario, waarbij in een eerste fase het gedeelte dat momenteel niet gebruikt wordt een nevenbestemming krijgt voor de lokale gemeenschap."

(SLW)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!