Inwoners Langemark-Poelkapelle: “Wat Frank in zijn blootje doet, daar hebben wij geen zaken mee”

Redactie KW

In café Munchenhof, in de schaduw van de Sint-Paulus Bekeringkerk, tonen de stamgasten begrip voor de schepen.

“Het is niet proper van die anonieme fotograaf dat hij met een professionele camera en een telelens in de maïs kruipt om iedereen te bespieden, er foto’s van te nemen en die nog te verspreiden op sociale media ook. Wat Frank in zijn blootje doet, daar hebben wij geen zaken mee.

Let op, ik heb de foto’s ook op mijn gsm gekregen van een vriendin en dat is wel de moeite om eens te bekijken, maar nogmaals het zijn onze zaken niet”, klinkt het aan de toog van het café. “Het is voor ons ook niet duidelijk of het nu de zomerbar van La Brasa is die geviseerd wordt of de schepen. Frank is wel populair hier in de gemeente en hij zou zeker weer verkozen geraken. Ik weet niet of dit hem schade zal toebrengen. Misschien net niet. Misschien zijn er nu wel mensen die compassie met hem zullen hebben en hem daarom hun stem zullen geven“, luidt de politieke analyse.

Even verderop, op de hoek van de Markt met de Kasteelstraat, is de uitbater van vakantiewoning De Reünie bezig zijn huis schoon te maken vooraleer een nieuwe lading Britse oorlogstoeristen er vanavond in trekt. “Het nieuws is hier ingeslagen als een bom gisteren, maar ik merk dat er vandaag al heel wat minder over gepraat wordt. Alsof iedereen het erover eens is dat het onze zaken niet zijn. Het ergste vind ik dat het blijkbaar normaal wordt om de privacy van mensen te schenden en uitbaters van een zaak aan de schandpaal van de sociale media te hangen. Kijk maar naar wat er met de uitbater van Bella Vista in Kortemark is gebeurd deze week (een negatieve recensie op Facebook haalde er 1 miljoen views, LK). Dat zou toch strenger aangepakt moeten worden”, klinkt het. “Heisa, welke heisa? Ik heb er nog geen enkele klant over horen praten”, klinkt het bij de bedienden in de Carrefour naast het gemeentehuis.

Wie gaat er zich nu in de maïs met een fototoestel gaan zetten? Da’s nie juste, hé

Ook buurtbewoner Frans (80) denkt niet dat dit verhaal Frank Gheeraert stemmen zal kosten bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “De familie – grootvader Silveer was burgemeester en vader schatbewaarder van de gemeente – is wel bekend en heeft een heel goeie naam. Ik kan er geen slecht woord over vertellen. Om een voorbeeldje te geven: al meer dan een jaar zijn er wegeniswerken in het centrum van Langemark. Op de twee buurtvergaderingen was er niemand die ook maar een puntje van kritiek gaf, ook al zouden de werken heel lang duren. Eerlijk: wie gaat er zich nu in de maïs met een fototoestel gaan zetten? Da’s nie juste, hé. Dat er overlast zou zijn van die bar? Och, voor de tijd dat we leven, moeten we toch verdraagzaam zijn? Als we al niets meer van elkaar kunnen aanvaarden, is dat toch maar triestig.”

Als ze in hun bloten willen feesten, wat maakt mij dat uit?

Ook Roland, een passant aan de kerk in Langemark, denkt er zo over. “Ik denk niet dat het hem stemmen zal kosten. Mij interesseert het ook niet zo. Als ze in hun bloten willen feesten, wat maakt mij dat uit? Denk je dat het de enige plaats is waar zoiets gebeurt? Wat denk je dat er bij die rijken mensen met hun zwembad gebeurt?”, stelt hij retorisch.

Het parket van Ieper laat ondertussen weten dat het onderzoek naar de onbekende die de foto’s nam volop loopt. “Dat zal waarschijnlijk nog wel even duren, voorlopig kunnen we daar niets over zeggen”, klinkt het.

(LK/ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier