Inval in cannabiswinkel blijft de gemoederen beroeren

Florence Peel en Floris Verschuere zijn de gezichten van De Farmerie in Roeselare. © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

De politie-inval in de cannabiswinkel De Farmerie roept een pak vragen op, vindt Vlaams Belang. Burgemeester Kris Declercq: “Zolang we geen informatie van de politie krijgen om maatregelen te nemen, zitten we juridisch geblokkeerd.”

Filip Deforche van Vlaams Belang heeft zijn bedenkingen rond de cannabiswinkel De Farmerie in de Ooststraat in het hart van de stad. Recent viel de politie er nog binnen en nam het tal van producten mee om die aan onderzoek te onderwerpen. “Je kan je veel vragen stellen bij de cannabiswinkel”, zegt hij. “Waarom kan die zomaar pal in dé winkelstraat van Roeselare komen? En waarom per se in onze stad? Het is een feit dat de Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de FOD Volksgezondheid samen met de politiezone Riho een scherpe controle hebben uitgevoerd en daarbij verschillende inbreuken hebben vastgesteld.”

Het raadslid wil een stand van zaken. “Ik besef ook dat u gehouden bent aan het geheim van het onderzoek, maar wat zijn de mogelijke gevolgen die het stadsbestuur uit deze zaak haalt? Is het aangewezen om dergelijke winkels, waar maatschappelijk géén draagvlak voor bestaat, toe te laten in ons winkelcentrum? Is er al zicht op het verdere verloop van de procedure? Waar staan we vandaag? En zijn er naast de medicinale drugs bijvoorbeeld ook gewone drugs aangetroffen?”

Burgemeester Kris Declercq (CD&V): “Het is zo dat de zogenaamde weedshop een cannabidiolwinkel is. Dit zit bij ons in een juridisch grijze zone wanneer er minder dan 0,2 procent THC in de producten zit. Zelf hebben we weinig proactieve middelen in dergelijke gevallen. Men moet niet vooraf melden dat een dergelijke winkel geopend zou worden. Toen ik het nieuws vernam, heb ik meteen contact opgenomen met de politie om duidelijk te maken of dit al dan niet legaal was.”

“Ik heb ook contact genomen met andere steden met zo’n handelszaken. De VVSG heeft ons gevraagd om ons te adviseren bij politie en parket en van daaruit is de bewuste inval gebeurd. In andere steden zijn daarna meteen maatregelen getroffen, bij ons is dat nog niet het geval. Ik heb zelf beperkte kennis in die dossier. Zolang we geen informatie van de politie krijgen om maatregelen te nemen, zitten we juridisch geblokkeerd. Als er gerechtelijke vaststellingen gebeuren, zullen we uiteraard op bestuurlijk vlak ingrijpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier