Interbellum villa in Jabbeke met de grond gelijkgemaakt: “Dorp verliest zijn cachet”

De villa heette 'De Vlaamse klok' en er was een drukkerij met winkeltje. © Repro Davy Coghe
Redactie KW

Langs de Permekelaan 5 werd de Interbellum villa uit 1926 in geen tijd afgebroken. Naar alle verwachting komt er straks een aanvraag voor een appartementsgebouw op dit domein. Wat er gebeurt met de aanpalende gebouwen, waar café Concordia nog gevestigd is, is nog onduidelijk.

De aanvraag voor de sloop werd ingediend door Ascot Project NV, een maatschappij die zich toelegt op de bouw van appartementsgebouwen. Andere contacten, die in de richting gaan van het indienen van een bouwvergunning, werden er nog niet gelegd met het gemeentebestuur. In elk geval komt er (ooit) een wooncomplex op deze gronden. De vraag is enkel hoe groot men het project ziet, want het is een publiek geheim dat ook de gebouwen in Permekelaan 1 waar café Concordia nog een uitbating heeft en 3 wel eens zouden worden verkocht.

Uit De Haan weggeplukt

In elk geval is Jabbeke centrum een pareltje kwijt. De villa leek zo uit De Haan weggeplukt. De vraag is vooral hoe machteloos men als gemeentebestuur is? Het aantal appartementen in het Jabbeekse dorpscentrum neemt alsmaar toe, pareltjes als deze villa worden gesloopt. Ook de renovatie van de Van Kerrebroeckmolen komt eraan. Tussen deze twee markeringspunten ligt een verwaarloosde Dorpsstraat, waar projectontwikkelaars de leegstand stimuleren. Een gemeente kan niet alles opkopen, maar de dorpskern van Jabbeke verdient een overkoepelende visie.

En er is wat hoop. Deze week kwam de middenstand met het bestuur samen om te kijken naar de leefbaarheid van Perkemekelaan-Dorpsstraat. En er zijn goede voorbeelden. Het toekomstig gemeentepark zal een meerwaarde zijn, de dorpskernrenovatie van Snellegem zet net de waarde van de gebouwen in de verf.

De Vlaamse Klok was een stil protest tegen de Franstalige machthebbers

De woning was een half vrijstaand interbellum villaatje met een beboomde tuin. Het werd in 1926 gebouwd voor hoofdonderwijzer Karel Packeu-Acke (Jabbeke). De erfgoedsite vermeldt de pittoreske vormgeving met gecementeerde geveltoppen boven de bakstenen parementen, bow-windows en erkers, afwisselend geplaatste muuropeningen. Heemkundige Luc Packo weet meer van de geschiedenis. “Het huis heette ‘De Vlaamse klok’ en er was een drukkerij met winkeltje”, vertelt Luc Packo. “De eigenaars waren Karel Packeu (+1952) en Alice Acke (+1976). Karel was de broer van Oscar Packeu (burgemeester van Jabbeke van 1922 tot 1933). Karel was behalve drukker ook hoofdonderwijzer (van 1909 tot 1945) van de Jabbeekse gemeenteschool langs de Zandstraat (nu Varsenareweg). De naam ‘De Vlaamse Klok’ werd door Karel Packeu symbolisch toegekend. Het was een stil protest tegen de Franstalige machtshebbers uit die tijd. Het was een drukkerij en papierhandel. Er werden onder ander honderden bidprentjes en doodsbrieven gedrukt voor overleden dorpsgenoten. De jongste dochter Josette was de laatste bewoonster van dit stukje idyllisch Jabbeekse erfgoed.”

Karel Hoffman keek met lede ogen naar de afbraak. “Ik vind het zeer spijtig dat zo’n prachtige villa afgebroken is”, zegt hij. “Het dorp verliest zijn cachet. Alle markante gebouwen verdwijnen en worden vervangen door appartementsgebouwen zonder handelsfunctie zodat het dorp Jabbeke verandert in een slaapstadje. In Brugge zou zoiets niet afgebroken mogen worden. Mijn vrouw haar ouderlijk huis in Brugge is ook beschermd en uit dezelfde periode. Zo’n mooi pand in het centrum van Jabbeke had perfect geweest voor een horecazaak , bloemenwinkel of interieurwinkel.”

Geld boven schoonheid

Een architect uit de gemeente, die anoniem wenst te blijven, spreekt van ‘het verminderen van visuele kwaliteit’. “Als mooie huizen die beeldbepalend zijn in een dorp verdwijnen, dan is dat eenvoudigweg omdat geld belangrijker is dan schoonheid. Wanneer ik er langs reed, keek ik altijd stiekem naar het mooie huis en de dicht begroeide ietwat mysterieuze tuin. En voor het plezier om het mooie te zien. Het huis had elementen die doen denken aan de Arts-and-craftsbeweging in Engeland. Schoonheid is in deze tijden niet meer opgewassen tegen de drang naar geld. Het is een evolutie die je in zowat alle gemeenten ziet.” (PA)


“MOEILIJK EVENWICHT”

Schepen van ruimtelijke ordening Frank Casteleyn: “Behalve de gevel die er nogal goed uit zag, was het gebouw echt wel bouwvallig. Het gebouw staat ook niet op de inventaris van erfgoed. Wat er in de plaats komt weten wij niet. De projectontwikkelaar heeft nog geen dossier ingediend, zelfs nog geen afspraak gehad met het omgevingsteam. Er wordt onderhandeld met de eigenaars van Concordia, maar daar heb ik geen verder nieuws over. We hebben eigenlijk als gemeente nooit de kans gekregen tot aankoop. Het was al verkocht en het is nu doorverkocht aan andere bouwpromotor. En als gemeente particuliere woningen aankopen, is ook vatbaar voor kritiek. In Varsenare deden we recent nog een grote inspanning om de historische site Rogiers te vrijwaren én meteen een groene long te voorzien, maar ook dan komt er kritiek. Het is een moeilijk evenwicht en er zijn die vele spelers op de woningmarkt.” (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier