Inloophuis ‘t Koeterke in Izegem in de kijker

Andy Devos, Myriam Denys, Pieter Dewulf, Josiane Castelein, William Dresselaers, Robert Buyse, Martine Casteleyn en Domien Libbrecht zijn de vrijwilligers in 't Koeterke. (Foto Frank)
Redactie KW

Het inloophuis ‘t Koeterke in de Wijngaardstraat is een initiatief van het CAW Centraal-West-Vlaanderen.

‘t Koeterke is een ontmoetingsruimte voor mensen die op zoek zijn naar sociale contacten, zinvolle vrijetijdsbesteding, hulp bij moeilijkheden, in combinatie met een materieel aanbod zoals de televestiaire en wasgelegenheid.

Pieter Dewulf is er de coördinator. “Ik werk er als brugfiguur, en als neutrale vertrouwenspersoon tracht ik de kloof tussen de meest kwetsbaren en eenzamen te verkleinen. Door mijn luisterend oor en mijn voelsprieten vang ik soms signalen op, door spontane gesprekken wijs ik hen de weg naar organisaties van het CAW, OCMW, stadsdiensten en de beschutte woongelegenheid. We staan ook open voor vernieuwing, we streven hier naar stabiliteit, bekendheid, kwaliteit en kwantiteit voor onze bezoekers.”

Vrijwilligers

In ‘t Koeterke kan men op woensdag- en vrijdagnamiddag van 14 tot 17 uur terecht. “Niets is hier verplicht”, aldus Pieter. “Je bent geïsoleerd, kent weinig mensen, je hebt nood aan warmte en gezelligheid, hier kom je spontaan met gelijken in contact. Een enthousiaste ploeg van vrijwilligers houdt ‘t Koeterke en de televestiaire open. Af en toe zijn er activiteiten en zes keer per jaar is er een vorming.”

“Ik heb weinig sociale contacten”, vertelt vrijwilliger William, “hier kan ik mij inzetten voor de maatschappij, iets terugdoen en ik krijg er veel respect en dankbaarheid voor terug.” Andy voegt toe: “Na een bezoek sprak mij dat wel aan, ik ben nogal leergierig en heb voor deze namiddag al aardappelwafels gebakken. Ik speel ook mee in het toneelgezelschap van PAT PANIEK.”

Televestiaire

Naast de ontmoetingsruimte kan je in de televestiaire terecht voor tweedehandskledij, schoenen, handtassen, accessoires, lakens, handdoeken, kortom alle bruikbare textiel. De prijzen liggen tussen 0,5 en 6 euro. Wie bruikbare kledij wil binnenbrengen, kan dit tijdens de openingsuren in de winkel en na de openingsuren in het luik in goed gesloten zakken. De ingezamelde kledij sorteren de vrijwilligers die ze ook nakijken op netheid en bruikbaarheid. De vrijwilligers krijgen hierbij de steun van Malika van CAW. (EM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier