Inhuldiging infoborden Belgisch militair hospitaal ‘Cabour’ in Adinkerke

Ann Vanheste, burgemeester van De Panne, schepen Christophe Delrive, familie van Charles Cabour en dr Paul Derache en militaire gezanten van het Belgisch leger. © (Foto JT)
Redactie KW

Door de ligging van De Panne en Adinkerke achter de IJzer speelde de gemeente een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. De gemeente werd als het ware beschouwd als een belangrijk centrum van het vrije België.

Het was immers hier dat Koning Albert het bevel over de troepen bleef voeren en buitenlandse delegaties en hoogwaardigheidsbekleders ontving. Ook militairen die met verlof waren en vluchtelingen verbleven tijdens de Eerste Wereldoorlog in de gemeente De Panne.

De aanwezigheid van het front op enkele kilometers noodzaakte de oprichting van heel wat medische hulpposten, zo ook het militair hospitaal op het domein ‘Cabour’ in de huidige Cabourduinen.

Op vrijdag 19 oktober werden op het domein twee borden ingehuldigd die de herinnering moeten levendig houden aan dit Belgisch militair hospitaal. In aanwezigheid van talrijke militaire en burgerlijke aanwezigen werden de borden ingehuldigd na een muzikaal intermetzo en enkele toespraken, in aanwezigheid van enkele familieleden van Charles Cabour, eigenaar van het domein, en de toenmalige hoofddokter Paul Derache. Familieleden van Marie Curie lieten zich verontschuldigen.

Op de borden staat info over het militair hospitaal. Op het domein werden immers 19 paviljoenen opgetrokken waar gewonden konden worden verzorgd.

De paviljoenen hadden een capaciteit van een 500-tal bedden. Het enige stenen gebouw werd gebruikt als operatiezaal. De dubbele Nobelprijswinnares Marie Curie was reeds in maart 1915 naar Adinkerke afgereisd om in het hospitaal een radiologie-uitrusting te installeren.

Op de info borden staan verder nog de namen van Charles Cabour, eigenaar van het domein, Dr. Léopold Mélis, inspecteur-generaal van de medische dienst van het Belgisch leger.

Ook Dr. Paul Derache staat op één van de borden vermeld. Hij was sedert de Slag om de IJzer directeur van het hospitaal St.-Louis in Duinkerke. Hij werd later ook hoofd van het militair hospitaal ‘Cabour’. Verder staat ook Dr. Pierre Nolf op het bord. Door zijn specialiteit in infectieziekten kwam hij als directeur in het hospitaal in Adinkerke terecht. En tenslotte kreeg vanzelfsprekend ook Marie Curie een ereplaats op het bord.

Na een kransneerlegging voor de infoborden werden ze onthuld door Ann Vanheste, burgemeester van De Panne, schepen Christophe Delrive, familie van Charles Cabour en dr Paul Derache en militaire gezanten van het Belgisch leger.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier