Infrabel kiest nieuwe locatie voor gsm-mast in Sint-Pieters

Stad Brugge levert een gunstig advies voor de nieuwe locatie van de gsm-mast aan de Waggelwaterstraat. © GF
Redactie KW

De fel gecontesteerde GMS-mast, die Infrabel wenste te plaatsen in de Sint-Pietersstatiedreef, komt er dan toch niet. Infrabel diende nu een aanvraag in om de mast een eind verder, op een site aan de Waggelwaterstraat te plaatsen.

Een korte situatieschets: Infrabel diende in het voorjaar van 2017 bij Ruimte Vlaanderen een aanvraag in om een vakwerkmast van 15 meter hoogte te plaatsen aan de Sint-Pietersstatiedreef ter hoogte van de huisnummers 34-35. Stad Brugge diende hiervoor een advies te geven aan Ruimte Vlaanderen, dat bevoegd was voor het behandelen van de vergunningsaanvraag. Tijdens het toenmalig gevoerde openbaar onderzoek werden heel wat bezwaren ingediend.

Franky Demon, schepen van Ruimtelijke Ordening (CD&V): “Op mijn voorstel besliste het stadsbestuur toen om een ongunstig advies te geven, omdat we vonden dat dergelijke constructie niet thuishoort in een dichte woonwijk en de goede ruimtelijke ordening verstoort.”

“Er waren ook veel te weinig alternatieve locaties onderzocht. We stelden meteen ook zelf voor om aan de overzijde van de spoorlijn de gsm-mast te plaatsen. Toch besliste Ruimte Vlaanderen om de vergunning te verlenen.”

In beroep

“Ik heb toen voorgesteld om tegen deze beslissing in beroep te gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat is ook gebeurd en de vernietigingsprocedure werd opgestart“, vervolgt Demon.

“Ondertussen heeft Infrabel nu blijkbaar toch de weg van het gezond verstand gekozen, want ze dienden een nieuwe aanvraag in voor het bouwen van een nieuwe mast van 21 meter met 2 R-antennes. De installatie is voorzien op een stuk van een terrein in eigendom van Stad Brugge onderaan het talud van de spoorweg aan de Waggelwaterstraat.”

“Het gedeelte van het terrein dat nodig is voor de inplanting van de mast wordt echter nog verkocht door Stad Brugge aan Infrabel. De stad voorziet in de toekomst op het perceel een randparking. De inplanting hypothekeert op geen enkele wijze het ontwerp van deze parking.”

Gezien de beter gekozen ligging van de mast, verder weg van de woonwijk en beter passend op een site waar reeds spoorlijnen en bovenleidingen aanwezig zijn, besliste de Stad om de nieuwe aanvraag gunstig te adviseren. De definitieve beslissing voor het toekennen van deze vergunning ligt nu opnieuw bij Ruimte Vlaanderen. (NDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier