Ines Valcke en Jan Verschaeve zijn gedreven vrijwilligers bij TEJO-huis in Oostende

Foto JRO
Redactie KW

Ines en Jan werken sinds oktober 2017 als vrijwilligers in het TEJO-huis in de Kaaistraat. Zowel Ines als Jan hebben er een belangrijke taak. Ines zorgt voor het onthaal van de jongeren terwijl Jan als penningmeester de begroting in het oog houdt.

In het TEJO-huis wordt therapie gegeven aan jongeren. In Antwerpen werd acht jaar geleden de eerste vestiging geopend. Ondertussen zijn er al 12 over gans Vlaanderen, waarvan vier in West-Vlaanderen. In oktober vorig jaar opende het TEJO-huis in Oostende, dat volledig gerund wordt door vrijwilligers. Er zijn tien therapeuten aanwezig die eveneens op vrijwillige basis werken, meestal na hun shift in hun eigen praktijk. Daarnaast zijn er ook nog bestuursleden en onthaalmedewerkers.

De 63-jarige Ines Valcke werkt er als een van de drie onthaalmedewerkers. Zij is dus het eerste gezicht dat de jongeren zien als ze het TEJO-huis betreden. Ines heeft zo een belangrijke taak. “Het is belangrijk dat de jongeren zich meteen op hun gemak voelen. Het eerste contact moet dus meteen goed zijn”, vertelt Ines. “Het succes van TEJO is te wijten aan het feit dat alles in de anonimiteit kan gebeuren. Het gebeurt dat jongeren in een moeilijke thuissituatie zitten. Die jongeren kunnen bij ons terecht zonder dat de ouders er iets van weten. Net dat is voor die jongeren belangrijk. De anonimiteit maakt het laagdrempelig en bovendien is het gratis. Wij vragen aan de jongere enkel een naam en een gsm-nummer. Meer hoeven we niet te weten.”

Ines is sinds drie jaar gepensioneerd. Daarvoor werkte ze als hoofd van de dienst onderwijs van stad Oostende. Ines werkt al haar hele leven met jongeren, want daarvoor was ze nog bij het CLB actief. Daar kwam ze rechtstreeks in contact met de jongeren. “Door de complexiteit van onze huidige maatschappij komen meer en meer jongeren in de problemen“, gaat Ines verder. “Jongeren weten bovendien niet altijd waar ze terecht kunnen. Ik vond het TEJO-huis een mooi concept en daarom wilde ik me daarvoor inzetten. Een dergelijk systeem kan ook niet draaien zonder de nodige administratieve ondersteuning.”

Tiental uur per week

Ook Jan Verschaeve (72) is vrijwilliger in het TEJO-huis. “Ik ben net als Ines sinds oktober als vrijwilliger actief. Ik zit als penningmeester in de raad van bestuur. Een taak die, net als de taak van Ines, zeker niet onbelangrijk is”, vertelt Jan. “Ik volg eigenlijk alle inkomsten en uitgaven op. Ik denk, met alle vergaderingen inbegrepen, dat ik toch wel een tiental uur per week als vrijwilliger actief ben. De begroting moet in orde zijn. Samen met de boekhouder moeten we een plan opstellen en dat plan moet dan ook nog eens voorgelegd worden aan de raad van bestuur. Automatisch kruipt daar wel wat tijd in. Maar het idee dat ik er anderen mee help, is onbetaalbaar. Dat gevoel is ook bij Ines zo. We voelen er ons enorm goed bij.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier