Imkervereniging De Mandelbie uit Roeselare bestaat 125 jaar

Koen De Waele, Roger Alliet en Marnik Rosselle over de verjaardag van De Mandelbie. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Imkervereniging ‘De Mandelbie’ bestaat 125 jaar. Het moment om even te peilen hoe en waarom die hobbyisten nu zo gefascineerd zijn door dat bijenvolkje, dat hen niet alleen van zuivere natuurlijke honing voorziet, maar ook al een keer een bijensteek bezorgt.

Koen De Waele is voorzitter van Imkervereniging ‘De Mandelbie’. Hij is dierenarts bij veevoederfabriek Debaillie. Onze andere gesprekspartners zijn bestuurslid Roger Alliet uit Rumbeke die werkte als personeelschef en chef productie bij Sterckx maar nu met pensioen is én ook nog penningmeester Marnik Rosselle, die bediende was in de Scholengroep Sint-Michiel maar nu eveneens gepensioneerd is.

In het nieuws door problemen

Je zou het jubilaris ‘De Mandelbie’ niet toegeven: 125 jaar oud (of jong) zijn en het ledenaantal nog steeds zien stijgen! “Bijen houden werd de laatste jaren zelfs een hype”, zeggen Koen, Roger en Marnik. “In 2013 hadden we 120 leden, in 2018 zijn er dat al 185. “Die toegenomen belangstelling kwam er eigenaardig genoeg door de problemen waar de bijentelers of imkers de laatste 10 à 15 jaar mee kampten. Onder andere de bijenparasiet ‘varroa’ zorgde voor een grote bijensterfte. Maar ook omdat er een geringer voedselaanbod is voor de bijen door meer monoculturen en een overaanbod aan pesticiden in de landbouw. Daarnaast is er ook een positieve noot. Heel wat mensen willen steeds meer contact met de natuur en kopen ook meer natuurproducten zoals honing, waarmee de ouderen onder ons trouwens mee opgegroeid zijn. “

Wie graag als imker wil beginnen sluit best aan bij één van de elf West-Vlaamse imkerverenigingen waar ze de nodige begeleiding kunnen krijgen. “Bij De Mandelbie gebeurt dat via lessen en cursussen waar de beginnende imker onder andere technieken aanleert om sterkere bijenvolken te kweken, hoe hij zijn bijenvolken een beetje kan sturen, hoe hij betere resultaten kan bekomen bij de bestrijding van de varroa-parasiet… En wie al een tijdje bezig kan cursussen voor gevorderden volgen om de bijen en het leven van de bijen nog beter te begrijpen.”

Voedselagentschap

Bij De Mandelbie leren beginnende en gevorderde imkers hoe ze die fameuze varroa-parasiet moeten aanpakken. “Voor de bestrijding van de Varroa-parasiet leren we onze leden bedrijfsmethodes aan om de parasiet onderdrukken. Al is er nooit garantie dat dit zal lukken. We gebruiken eveneens biologische bestrijdingsmiddelen, meer bepaald organische zuren zoals mierenzuur en oxaalzuur. De middelen die we mogen gebruiken zijn heel beperkt door richtlijnen van het Voedselagentschap (FAVV) dat regelmatig steekproeven doet bij de geregistreerde imkers (iedere imker moet geregistreerd worden) om de veiligheid van de geproduceerde honing te verzekeren.”

Waarom iemand imker moet worden is voor de bestuursleden van De Mandelbie duidelijk. “Bijen zijn fascinerende insecten! Voor wie zich verdiept in de bijenkweek en de bijenteelt gaat een hele wondere wereld open. Als je meer inzicht krijgt in die wereld van koninginnen, werksters en darren, leef je ook mee met de seizoenen. Met de 5 maanden winterrust van de bijen (alleen als het minstens 10 à 12 graden Celsius is komen ze een keer uit hun bijenkast) en met het uitvliegen bij het eerste ontluiken van de lentebloesems en de krokussen in februari. Bijen zijn bovendien heel propere beestjes. Behalve een zeldzame keer in de wintermaanden komen ze in februari massaal naar buiten voor hun zogenaamde reinigingsvlucht (in de volksmond noemen we dat ‘kakken’) omdat ze zich in die winterperiode niet willen ontlasten als ze nog in trossen in de bijenkast zitten. Ja, zolang kunnen bijen wachten om te ‘kakken’.”

Bijen telen kost voor een beginner net al elke andere hobby wat geld. “Een bijenkast kost algauw 160 euro, een bijenvolkje eveneens van 100 tot 150 euro. En dan is er nog de bijenslinger, het bijenpak… Maar beginnende imkers kunnen in onze vereniging onder andere bijenslingers lenen. Aan de andere kant kan een imker een deel van zijn kosten recupereren omdat één bijenvolkje jaarlijks toch een 10 à 20 kilo honing produceert. En je moet ook helemaal niet landelijk wonen als je start als imker. Bijenkasten zet je evengoed op het platte dak van jouw woning of appartement, of in jouw tuin. Of je nu landelijk of in stad woont speelt ook geen rol. Maar jouw buren moeten wel altijd akkoord gaan, anders komt er geruzie van.”

Niet gevaarlijk

Volgens onze gesprekspartners is bijen telen helemaal niet gevaarlijk. “Als je met de bijen omgaat zoals het moet, valt dat best mee. Maar als imker krijg je wel eens een bijensteek en dan krijg je een zwelling van dat lichaamsdeel en een beetje jeuk en pijn. Dat moet een imker erbij nemen. De eerste 100 bijensteken moet je doorstaan, zeg ik al een keer al lachend! Daarna ben je er immuun tegen. En dat is ook zo. Je raakt eraan gewend. Alleen als je na een bijensteek een allergische reactie krijgt, kan het gebeuren dat je moet afhaken. Maar als je bijenvolkjes koopt kan je ook de juiste selectie maken en ‘zachtaardige bijen kopen.” (Ivan Balliu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier