Illustrator wordt ereburger van Wervik

Gemeenteraadsvoorzitter Ann Degroote samen met de moeder en zus van toekomstige ereburger Carll Cneut. © MV
Redactie KW

Illustrator Carll Cneut (48) wordt ereburger van de stad Wervik. Tijdens een geheime stemming op de gemeenteraad werd de toekenning van het ereburgerschap unaniem goedgekeurd.

Carll Cneut groeide op in de Dadizelestraat in Geluwe en woont al lang in Gent. In binnen- en buitenland won Carll Cneut verschillende gerenommeerde prijzen. Sinds 1996 heeft hij twintig prentenboeken en vier dichtbundels geïllustreerd. In de Sint-Pietersabdij in Gent lokte een overzichtstentoonstelling twee jaar geleden meer dan 50.000 bezoekers. In 2014 ontving Carll Cneut de ‘Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren’. De meeste van zijn prentenboeken vonden snel hun weg naar andere landen. Zijn boek ‘O monster, eet mij niet op’ verscheen in 2006 zelfs in 16 talen en in 21 landen.

Prijs Letterkunde

Carll Cneut werkte dit jaar in opdracht van de stad Wervik het schilderij ‘De Evacuatie van Geluwe en Wervik 1917’ af. Hij was toen duidelijk vereerd dat de stad Wervik aan hem dacht om zo’n werk te realiseren. Zondag werd hij door de provincie in Knokke nog bekroond met de ‘Pijs Letterkunde Kinder- en Jeugdboek’. Burgemeester Youro Casier en schepen Sanne Vantomme woonden deze huldiging bij. “Zijn succesvolle carrière en zijn liefde voor zijn stad, gecombineerd met zijn aimabele uitstraling en doorgedreven inzet voor zijn job, zijn redenen te meer om Carll Cneut aan te stellen als ereburger“, aldus schepen van Cultuur Sanne Vantomme (N-VA). “Hij is enthousiast en trots.”

Carll Cneut groeide op de Panemolen op. Zijn ouders waren landbouwers. Vader is al heel lang geleden gestorven. Zijn moeder Yolanda Dendauw (74) en zijn zus Sophie (Vlamertinge) woonden dinsdagavond de gemeenteraad bij. Filiep Vandecandelaere (CD&V), zondag ook aanwezig in Knokke, en Bart Pynket (Positief Project) wezen op het talent van de kersverse ereburger en drukten hun waardering voor de kunstenaar uit. De officiële aanstelling volgt later nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier