Iljo Keisse opent wielerexpo ‘Collectioneurs’in Roeselare

Vlnr. Iljo Keisse, de Roeselaatse schepen José Debels en Dries De Zaeytijd van 'KOERS. Museum van de Wielersport'. © Stefaan Beel
Peter Soete

Zondagmorgen werd naar aanleiding van Erfgoeddag de nieuwe tijdelijke expo ‘Collectioneurs kiezen uit hun koerscollectie’ in de Roeselaarse Paterskerk voorgesteld. Dertig exposanten tonen er een greep uit hun wielererfgoedcollectie en Quick-Step-boegbeeld Iljo Keisse kwam de tijdelijke expo openen.

Het Roeselaarse ‘KOERS. Museum van de Wielersport’ is in de tijdelijke locatie in de Paterskerk één maand de thuisbasis van 30 koerscollectioneurs. Fietsen, truitjes, trofeeën, foto’s, bidons en wielerspelletjes, men kan het zo gek niet bedenken of het wordt verzameld en nu dus ook getoond. De expo ‘Collectioneurs kiezen uit hun koerscollectie’ is een unieke staalkaart van het rijke Vlaamse wielerverleden. Bezoekers krijgen de kans om in één ruimte en oogopslag te zien wat er in Vlaanderen zoal bewaard wordt aan wielererfgoed: van truien van Eddy Merckx, Tom Boonen en Eli Yserbyt over trofeeën van Patrick Sercu en Rik Van Linden tot zeldzame wielerspelletjes en unieke koersfietsen van profrenners.

Jubileum Quick-Step

Zondagmorgen om 11 uur kwam wielrenner Iljo Keisse de tijdelijke tentoonstelling, die een maand te bezichtigen is, plechtig openen.

Het was niet toevallig dat de Quick-Step-renner de expo opende want de wielerploeg Quick-Step wordt in de expo eveneens in de kijker geplaatst. De hoofdsponsor draait dit seizoen precies 20 jaar mee in het wielerpeloton en cosponsor Latexco zelfs al 25 jaar.

Volgende collectioneurs staan op de expo: Amsab-ISG, ADVN, Roger Belmans, Jasper De Deyne, De Schorre, Dimitri Deblauwe, Noël Demeulenaere, Jean-Paul Deprez, Filip Dumon, Noël Gregoire, Heemkundige Kring Wevelgem, KADOC, KSV Deerlijk, Fons Leroy, Liberaal Archief, Ludo Nauws, The Teambike Collector, Pierre Simoens, Mieke Smeulders, Sportimonium, Stadarchief Waregem, Stefaan Thomas, Nico Toye, Unilin-QuickStep, Jeffrey Van Linden, Familie Vandenbogaerde, Nico Vanderhaegen, Wilfried Verbrugge, Eddy Verbust en KOERS. Museum van de Wielersport.

Praktisch

De expo ‘Collectioneurs kiezen uit hun koerscollectie’ vindt plaats in de Paterskerk, Delaerestraat 33 in Roeselare en is te bezoeken van zondag 22 april tot dinsdag 22 mei. De expo is van maandag tot zondag dagelijks open tussen 10 en 17 uur. Er wordt een vrije bijdrage gevraagd en de expo is rolstoeltoegankelijk. Meer info is te verkrijgen op 051 26 96 00 of koersmuseum@roeselare.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier