"Ik was verlamd, zeiden ze. En plots bewoog die teen"

13/10/17 om 06:00 - Bijgewerkt om 11:05

Wie Jan De Bruyne (41) kent, ziet hem lachen. Een bon vivant. Tot zijn leven eind juli een heel andere wending nam. Na wat een routine-ingreep heette, kreeg de Kortrijkzaan van zijn artsen te horen dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Twee maanden later was hij mentaal heel snel aan het afglijden, tot hij op een morgen ontwaakte en zijn tenen kon bewegen. "Ik ben van het diepste dal naar de hoogste piek gegaan."

"Op zaterdag 29 juli hoestte ik plots bloed op. Om kwart voor vijf op zondagmorgen 30 juli, ben ik naar het AZ Groeninge geweest. In de radiografie zagen ze niets en toen zijn ze met zo'n kijkding in mijn longen gegaan, heel pijnlijk. Zo hebben ze gezien dat er sprake was een drietal kleine bloedingen in mijn longen. Inwendige bloedingen die gestopt moeste worden. Een kleine ingreep, werd me gezegd. Opereren moest niet, ze zouden langs mijn lies via een katheter te werk gaan. De oorzaak van die bloedingen? Tja, ik werkte als schilder vaak met zware verven en heb twee jaar aan een stuk zachte vloerbekleding gelegd in het ziekenhuis aan de Reepkaai, met contactlijm. Daar moet je eigenlijk altijd een maskertje voor dragen, maar in de praktijk wordt dat al eens vergeten. En ik ben een verstokt roker. Dat zal ook wel meegespeeld hebben."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!