Iepertrail wordt Run&Bike over de Kemmelberg

We zien Stijn Demeersseman, Bart Callens en Lieven Calis. (foto EF)
Redactie KW

Na vier succesvolle trailruns, drie in Ieper-centrum en één in Bellewaerde, gooit vzw De Zeven het in het najaar over een andere boeg. Dit keer kiezen de zeven organisatoren voor Run&Bike Over the Top. Start -en aankomstplaats is het nieuwe outdoorpark in Wijtschate bij sporthal De Croonaert.

De nieuwe wedstrijd is een combinatie van lopen en fietsen over een afstand van 16 kilometer“, licht Bart Callens toe. Bart maakt samen met Lieven Calis, Mathieu Dehaene, Stijn Demeersseman, Matthias Derycke, Tom Nelissen en Tim Rommelaere deel uit van vzw De Zeven.

“De Bellewaerde Trail was een schot in de roos, maar na vier trails waren we op toe aan iets anders. Na enkele brainstormsessies kwamen we uit bij een Run en Bike. Ook het idee om Ieper te verlaten speelde al even. Heuvelland heeft zoveel moois te bieden, met onder meer de mythische Kemmelberg.”

Mountainbike

Na vier individuele initiatieven is het nu een duowedstrijd. “Run en Bike is vooral populair in Frankrijk en Wallonië”, gaat Bart verder. “Er is telkens iemand die loopt en iemand die fietst, je beslist zelf wanneer je afwisselt. De startplaats bevindt zich aan het nieuwe outdoorpark in Wijtschate. Daar heb je een prachtig zicht en zie je in de verte de Kemmelberg. Diezelfde Kemmelberg wordt het keerpunt van deze wedstrijd. Vandaar ook de naam ‘Over the Top’. Ik denk dat de competitiebeesten na één uur zullen finishen. De recreanten zullen waarschijnlijk anderhalf à twee uur nodig hebben. Er zijn heel wat hoogtemeters en er is ook dertig procent offroad. Daarom raden we aan om met een mountainbike deel te nemen. Bijna het volledige parcours staat op punt, op twee passages na. Maar we hebben wel al vaker gesloten deuren kunnen openen.”

Ik denk dat de competitiebeesten al na één uur zullen finishen

De inschrijvingen starten op 1 mei. “We weten niet hoeveel mensen we hiermee zullen bereiken, aangezien het iets nieuws is. Toch geldt 500 duo’s als het absolute maximum.”

Op 12 oktober is het dan zover. “In de zomermaanden is het moeilijk om zoiets te organiseren en in september is de sportkalender in de regio al rijkelijk gevuld. We wilden niet in het vaarwater van andere wedstrijden komen. Bovendien is de periode rond 12 oktober een beetje ‘ons’ trailweekend.”

Zonsondergang

Om 18 uur starten is ook een bewuste keuze. “Iets na zeven uur gaat de zon onder en daar willen we gretig op inspelen met onze randanimatie, het contrast tussen licht en duister. Ook voor de deelnemers is het een meerwaarde als ze tijdens valavond kunnen sporten. Na de wedstrijd gaan we nog even door met de randanimatie.”

De voorbereidingen zijn een groot half jaar voor de start volop bezig. “Binnenkort maken we bekend welke liefdadigheidsorganisatie we deze keer steunen. De komende weken willen we ook het volledige parcours vastleggen, de affiche, de site en het inschrijvingssysteem op punt zetten en partners zoeken. Momenteel kunnen we rekenen op de ondersteuning van Outside Travel en Gemeente Heuvelland.”

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier