Ieperse dierenasiel vangt tijdelijk twintig honden in crisis op

Vrijwilligers Willem Hoessen en Annelore Coffyn bij enkele van de hondje die momenteel in het asiel worden opgevangen. © (Foto EG)
Redactie KW

Momenteel verblijven er twintig honden in het Ieperse dierenasiel langs de Oudstrijderslaan. De honden waren op weg van Roemenië naar hun nieuwe baasjes in het Verenigd Koninkrijk. Het transportbusje kreeg echter pech in Gent. Vrijwilligers van het Ieperse dierenasiel zorgen voor een tijdelijke opvang van de hondjes.

Eén van de shelters in Roemenië (een opvangplaats voor zwerfhonden en gedumpte honden) vervoerde twintig honden naar Calais om hen van daar naar hun nieuwe baasjes in Engeland te brengen. “Het busje kreeg echter pech in Gent en in de lokale asielen was er geen opvangmogelijkheid”, zegt vrijwilliger Annelore Coffyn. “Wij hadden wel nog opvangmogelijkheid en hebben zo vlug mogelijk alle voorbereidingen genomen om de hondjes tijdelijk te kunnen opvangen. Het bustransport van Gent naar Ieper zou 2.000 euro gekost hebben. Voor het vervoer konden we rekenen op Jurgen Lenglaert, zoon Flor en Frederick Verstraete die de twintig bange hondjes in Gent ophaalde. Intussen bracht ik samen met Willem Hoessen, Fien Lenglaert en Stephanie Claeys alles in gereedheid zodat de hondjes veilig in het asiel kunnen verblijven. Rond 21.30 uur gisterenavond was alles in orde en hadden de dieren een veilige, tijdelijke thuis. Zaterdag vertrekken de 20 hondjes naar Engeland.”

Erbarmelijke omstandigheden

De honden die via die Roemeense shelter op transport werden gezet, verkeren wel in goede gezondheid. “De omstandigheden waarin de honden in Roemenië behandeld worden, zijn evenwel bijzonder schrijnend, het politieke beleid is er verschrikkelijk”, vervolgt Annelore. “Die shelter is gebaseerd op een vrijwilligerswerking die zich inzet om het hondenleed tegen te gaan. Dagelijks worden er honden gevonden in velden, honden en katten worden er gedumpt in containers. Pups worden er in een doos of plastieken zak langs de straatkant gevonden. Deze honden worden in de shelter opgevangen, verzorgd en gevaccineerd. Zij worden daarna ter adoptie aangeboden in verschillende landen, volledig in orde met alles tegen adoptieprijs. Dit geld wordt opnieuw gebruikt om de andere honden op te vangen en te onderhouden.”

“Roemenië heeft harde winters met veel sneeuw en temperaturen tot -30°C, een hel voor de honden. Daarom zamelen wij regelmatig materiaal in om de shelter te steunen. We zorgen voor dekens, mandjes, benches, houten panelen, enzovoort. Ook het inzamelen van hondeneten blijft een belangrijk item. Mensen die liever financieel steunen, dragen bij voor de betaling van de inentingen en verzorging, de castratie/sterilisatie, de behandeling tegen teken, medicatie en aankoop voeding. Ook wordt er regelmatig een oproep gedaan om helpende handen ter plaatse te hebben. Enerzijds met de bouw van de shelter en anderzijds met de verzorging van de honden. Deze werking is volledig afhankelijk van vrijwilligers die zich kosteloos blijven inzetten voor deze viervoeters.”

De honden blijven nog tot zaterdag in het asiel. Wie ‘s morgens of ‘s avonds even wil helpen met kuisen en socialiseren, kan dit via Facebook laten weten.

(EG – Foto EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier