Ieper zet weer een monument in 't groen

08/03/18 om 20:57 - Bijgewerkt om 20:56

Ieper doet opnieuw mee aan het Ierse 'Greening Project' en zet op Saint Patrick's Day op 17 maart de Rijselpoort in het groen.

Ieper zet weer een monument in 't groen

Vorig jaar kleurde de Lakenhallen groen © GF

Ieper viert op die manier Saint-Patrick's Day, de nationale feestdag in Ierland. Daarmee komt onze Rijselpoort in het indrukwekkend 'greening'-lijstje te staan samen met onder meer The London Eye, The Niagara Falls, het Colosseum in Rome, de fonteinen van Trafalgar Square, het National Football Museum in Manchester, het Sydney Opera House of de Yokohama Marine Tower in Japan. In totaal doen er wereldwijd meer dan 300 monumenten, stadiums, musea of torens aan het project mee. Ieper voor de tweede kaar al; vorig jaar werd onze Lakenhallen speciaal uitgelicht.

Stad Ieper, en onze burgemeester Jan Durnez, kreeg de vraag om opnieuw in te stappen van de Ierse ambassadeur Helena Nolan. Vorige week was zij op bezoek in het In Flanders Fields Museum en de tentoonstelling Sporen van Oorlog. Ze werd er rondgeleid door museumcoördinator Piet Chielens. Nadien had de ambassadeur een gesprek met burgemeester Jan Durnez, Schepen Katrien Desomer en diensthoofd toerisme Peter Slosse. Er werd gesproken over de Global Greening Project 2018, maar ook over de groeiende interesse vanuit Ierland voor onze stad. Ierland en de Ieperboog delen namelijk een stuk dramatische geschiedenis: tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn duizenden Ierse soldaten hier neergestreken.

Naast het bezoek van de ambassadeur was er een paar weken geleden ook het bezoek van de Mayor van Cork en eind maart verwachten we een delegatie met de Mayor van Wexford. Cork en Wexford zijn steden waarmee Ieper de banden aanhaalt na een Ierse studiereis van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum in de zomer van 2017. Schepen Verschoore en VIFF-voorzitter Gilbert Ossieur legden toen de nodige contacten, die dit jaar duidelijk al hun vruchten afwerpen.

De Ieperse burgemeester en het schepencollege zijn intussen vereerd met de vraag van de Ierse ambassadeur. En laten dit keer de Rijselpoort in het groen uitlichten op 17 maart. Dat wordt uitgevoerd door onze technische diensten en Eandis die groene filters voor de spots zullen installeren.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!