Hypnotiseur Fréderique woont en werkt in het beschermde Kapelhof

Fréderique Flament in zijn praktijk in de Herberg Kapelhof. (Foto FODI)
Redactie KW

Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 december stellen zes kunstenaars voor het tweede weekend op rij tentoon in de beschermde Herberg Kapelhof in de Kortrijkstraat. Wat velen niet weten, is dat deze locatie bewoond is door hypnotherapeut Fréderique Flament, die die de zoon is van de vorige eigenaars en er ook zijn praktijk heeft.

Passeer je langs het Kapelhof, gelegen net op de hoek van de Kortrijk- en de Gentstraat, dan zie je daar zelden veel beweging. Deze locatie is echter al meerdere jaren bewoond door de 45-jarige Fréderique Flament en zijn gezin. Fréderique is de zoon van Jean-Jacques Flament en Carine Develter van het toenmalige restaurant Ganzenhof in Meulebeke. Hij heeft nog één zus Isabelle.

In 1990 kocht Carine het Kapelhof aan. Het was de bedoeling van het te restaureren, maar omdat het beschermd domein was, ging Monumenten en Landschappen niet altijd akkoord met de voorgelegde plannen. Het Kapelhof bleef er lange tijd verloederd bijstaan. De stallingen staan er – door weer en wind – nu half afgebroken bij, maar in de toekomst wil de nieuwe eigenaar daar ook verandering in brengen. Hij heeft hiervoor onderhandeld en overleg gepleegd met de bevoegde diensten.

Diverse diploma’s

Iedereen zit nu op dezelfde lijn om in volle vertrouwen in de toekomst samen te werken aan het project. Het Kapelhof zelf is langs binnen wel heel mooi afgewerkt. Boven woont de eigenaar met zijn gezin. Beneden is zijn hypnosepraktijk en ook een mooie ruimte, die nu dienst doet als expositieruimte voor Art for Life en in de toekomst misschien ook nog voor andere doeleinden zal gebruikt worden.

Jaren geleden werkte Fréderique in het restaurant van zijn ouders. Hij werkte ook een periode als optisch afregelaar bij Barco in Kuurne. Daarna begon hij aan de studies van hypnotherapeut in gerenommeerde instituten en behaalde diverse diploma’s, waaronder bij National Guild of Hypnotists en L’ecole Française d’hypnose, enz. “Ik richt mij uitsluitend op het therapeutisch en genezend aspect van hypnose en neem afscheid van sensationele voorstellingen over showhypnose”, zegt Fréderique.

“Er zal geen hypnose worden verricht wanneer uit het gedrag, het voorkomen of gegeven antwoorden van de cliënt blijkt dat hij geholpen zou moeten worden door een arts of psychiater. In een dergelijk geval zal hypnotherapie alleen worden toegepast na onderzoek en toestemming van die arts of psychiater.”

Diverse aandoeningen

Hypnotherapie is een efficiënte behandeling voor o.a. stoppen met roken, vermageren, stress, burn-out, alle fobieën en verslavingen, beter studeren voor examens, chronische pijn, bedplassen, dwangneurose, geheugen en concentratie, goede nachtrust, stotteren, vliegangst overwinnen, regressie, stotteren, faalangst, erectiestoornissen, enz. Daarvoor kan je allemaal terecht in de praktijk van Fréderique Flament.

“De voorbije jaren hebben verschillende klinische en wetenschappelijke studies aangetoond dat hypnose werkt. Hypnose is dan ook uitgegroeid tot een gerespecteerde en veelgebruikte methode om patiënten met mentale of psychologische problemen te begeleiden en te genezen. Hypnotherapie werkt uitstekend bij het genezen van kwalen, waar bijna iedereen wel eens mee te maken krijgt zoals stress en onzekerheid, maar ook heel specifieke problemen zoals slapeloosheid of stoppen met roken…”, zegt Fréderique.

Tussen 6 en 70 jaar

“De duur verschilt van patiënt tot patiënt, maar dat komt ook door vooraf een intakegesprek. Pas na een gesprek bereid ik mij voor op de sessie met de patiënt. Mijn patiënten zijn tussen de 6 en 70 jaar, alhoewel ik de jongste tijd ook vaak ouders met kinderen op bezoek krijg. Mensen uit de zorgsector en juffen komen ook vaak langs, want deze sectoren zijn heel stresserend. Ik was al dikwijls de laatste strohalm van patiënten.” Fréderique geeft toe dat een goede therapeut met een jarenlange opleiding zelden kan falen. Wie niet onder hypnose wil, wordt er ook niet onder gebracht. De patiënt moet er dus voor open staan, de instructies opvolgen en dan gaat het vanzelf. Net voor ons vertrek, zei Fréderique nog : “We zijn niet goed bezig met ons land. De stress bij volwassenen en kinderen zal enkel maar toenemen.” Enkele uren later was het gedaan met de regering Michel I, volgde er Michel II en werd iedereen betrokken bij de regeringscrisis. Voor velen ook niet gezond.

(Patrick D.)

Art for Life : vrijdag 14 december van 18 tot 22 uur, zaterdag 15 december van 14 tot 20 uur, zondag 16 december van 10 tot 19 uur. Info Fréderique Flament : 0475 66 10 64, info@hypnotherapeutflament.be, www.hypnotherapeutflament.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier