Hulpverleningszone ‘Zone 1 West-Vlaanderen’ uit de startblokken

Redactie KW

De officiële installatie van Hulpverleningszone ‘Zone 1 West-Vlaanderen’ vond plaats op maandag 5 januari 2015 in Oostkamp.


In 2004, na de gasramp van Gellingen, was de reorganisatie van de brandweerdiensten één van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie Paulus. Nu, in 2015, is deze reorganisatie een feit dank zij de herstructurering van het Belgische brandweerlandschap in 34 hulpverleningszones. Hiermee wordt een eerste stap gezet naar een modernere, betere en adequatere bescherming van de burger.

1 zone voor 17 gemeenten

De 17 gemeenten (Blankenberge, Beernem, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Middelkerke, Oostkamp, Oostende, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke) worden beschermd vanuit 11 brandweerposten. Zij vormen nu één hulpverleningszone met 775 brandweerlieden en ongeveer 25 administratieve medewerkers.

De installatieraad ging door in Oostkamp, waar de voorzitter en de zonecommandant aangeduid werden. De eerste voorzitter van de zoneraad is burgemeester van Oostkamp Luc Vanparys. Filiep Dekiere is benoemd tot eerste zonecommandant voor een periode van 6 jaar.