Hulde bij hersteld graf van stichter van ‘t Manneke uit de Mane in Moere

Enkele bestuursleden van 't Manneke uit de Mane rond het herstelde graf van stichter Alfons Van Hee in Moere. © foto NOM
Redactie KW

De Orde van ‘t Manneke uit de Mane kwam zaterdag bijeen op de begraafplaats bij de kerk van Moere bij Gistel. Met een plechtigheid werd het graf van priester Alfons Van Hee er na restauratie ingewijd.

Priester Alfons Van Hee (1846-1903), geboren in Lo, stichtte in 1881 de volksalmanak ‘t Manneke uit de Mane, een lijvig boekje vol humor en West-Vlaamse wetenswaardigheden, dat tot vandaag nog altijd uitgegeven wordt. Hij overleed 115 jaar geleden als pastoor van Moere en werd er begraven. Hij kreeg er ook een straatnaam en een monumentje. De grafsteen van Alfons Van Hee lag er al een aantal jaren nogal verweerd en verwaarloosd bij en de kerkfabriek van Moere reageerde enthousiast op het voorstel van het bestuur van ‘t Manneke uit de Mane om de steen in ere te herstellen.

Het was Veronique Leuridan, echtgenote van secretaris Michel Vanhevel van de kerkfabriek, die het opfriswerk voor haar rekening nam. Ook enkele leden van de familie Van Hee woonden de plechtigheid bij.

Pastoor met de eeuwige glimlach

Voorzitter Johan Colpaert legde ook bloemen neer en schetste het leven van Alfons Van Hee. Hij was een echte pastoor van te lande, sociaal ingesteld en buitengewoon mild. Men noemde hem ‘de pastoor met het hart van goud en de eeuwige glimlach op de lippen’. Daarnaast had hij een ‘geestige penne’. Op zijn begrafenis sprak Hugo Verriest de lijkrede uit.

Pastoor Alfons Van Hee: Hugo Verriest noemde hem 'een wondere man'.
Pastoor Alfons Van Hee: Hugo Verriest noemde hem ‘een wondere man’.© foto NOM

Henk Laridon, proost van ‘t Manneke ut de Mane, noemde het initiatief en de plechtigheid ‘memorabel’. Hij wees er ook op dat in het kleine Moere – amper 1.200 inwoners – de voorbije 40 jaar drie priesters gewijd werden, wat uniek is in België. Meer nog: onder hen twee bisschoppen: Mgr. Johan Bonny van Antwerpen en Mgr. Koen Vanhoutte die toevallig nu zondag 2 september tot bisschop van Vlaams Brabant gewijd wordt.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier