Huis van het Kind Ieper begint met Pamperbank

Op foto Peter Dehaerne, Marleen Coutigny, Monique Lepla, Josiane Verdonck, Roos Vandenberghe, Charlotte Caron, Hilde Commeyne en Martine Coutigny met Odiel Crabeels. (Foto EG)
Redactie KW

Meer dan 50 gezinnen maken intussen gebruik van de Pamperbank. Met dit initiatief wil men de kost voor luiers drukken voor mensen uit kansengroepen.

“Binnen de samenwerking wilden we iets doen voor kinderarmoede”, zegt Charlotte Caron, coördinator jeugdwelzijn en kinderarmoede. “De Pamperbank is een project met een sociaal doel, dat kansengroepen een duwtje in de rug geeft. Een kind gebruikt gemiddeld 5.000 luiers tot het zindelijk is. De aankoop van die luiers weegt soms zwaar door op het budget van gezinnen in kansengroepen, daarom wil de Pamperbank de kost voor kwetsbare gezinnen helpen drukken. Het is een project met een variërend aanbod. Naarmate er voorraad aan geschonken luiers beschikbaar is, worden deze herverdeeld en kunnen gezinnen die er recht op hebben een pakketje aankopen aan een bodemprijs van 1 euro per 25 luiers.”

nieuwe Inzamelpunten

Met deze solidariteitsactie levert De Pamperbank een symbolische bijdrage om de kinderarmoede terug te dringen. “We kunnen rekenen op een lokale samenwerking tussen OCMW, Kind en Gezin, welzijnsschakel Tegoare en de voedselbedeling Op ‘t Spoor. Luieroverschotten kunnen we op diverse plaatsen inzamelen. Na een evaluatie blijkt er een minder grote opbrengst bij scholen en het Aurisgebouw. Die inzamelplaatsen zullen we herbekijken. Er wordt gedacht aan grote crèches, apotheken in deelgemeenten…”

“De inzamelplaatsen zullen we herbekijken. We denken aan crèches en apotheken”

“We voelen dat de Pamperbank leeft onder de mensen. Medewerkers van Kind en Gezin merken dat ouders die met overschotjes zitten hen vlugger aanspreken met de vraag naar inzamelpunten zodat zij kwetsbare mensen kunnen steunen.”

Vanuit Kind en Gezin wordt een armoedescreening doorlopen. Zo komen de pampers terecht bij de gezinnen die er echt nood aan hebben. “Vaak hebben we grote maten van luiers te kort. In dit geval konden we al eens rekenen op steun van een serviceclub”, vervolgt Charlotte Caron.

Permanent project

“De vraag is groter dan het aanbod en extra steun is welkom. Al blijft de Pamperbank een extra ondersteuning voor kwetsbare ouders en willen we blijvend oog hebben om mensen verder te helpen. Op termijn is willen we er een permanent project van maken.”

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier