Hoogzomer, maar in Wevelgem denken ze al aan oktober!

Redactie KW

De zomer draait nog op volle toeren maar voor Maxim Declercq (20) uit Moorsele zitten de gedachten al drie maanden verder. Hij organiseert op 6 oktober immers voor het eerst een heus Oktoberfest aan de Abdijpoort in Wevelgem.

Om zijn event in de kijker te zetten, geeft hij twee helikoptervluchten weg. Wie kans wil maken op zo’n vlucht met heliservice Toran hoeft niet eens gekke toeren uit te halen. Gewoon een post op de Facebookpagina van Oktoberfest Wevelgem liken, vrienden taggen en delen en je komt al in de trommel met de kanshebbers terecht. De wedstrijd loopt tot 21 juli.

Aanvankelijk wilde ik het organiseren in Gent, maar het stadsbestuur gooide mijn vier aanvragen in de prullenmand

“Een spectaculair evenement verdient een speciale prijs”, knipoogt organisator Maxim Declercq. De student TEW ziet met de organisatie van het Oktoberfest in België een kinderdroom in vervulling gaan. “Toen ik vroeger ging skiën met mijn ouders genoot ik al van de bijzondere après-skisfeer, die is zeker te vergelijken met het Oktoberfest. Het speelt al jaren in mijn hoofd om dergelijk feest naar hier te halen. Aanvankelijk wilde ik het organiseren in Gent, maar het stadsbestuur gooide mijn vier aanvragen in de prullenmand. Het bestuur van Wevelgem daarentegen zette het licht wel snel op groen.”

De locatie aan de Abdijpoort tussen de bomen en naast de Leie oogt alvast prachtig. “Er komt een grote biertent zodat eventueel slecht weer geen roet in het eten kan gooien”, aldus Declercq. Voor een eerste editie kon de organisatie met Laura Lynn, Yves Segers en Matthias Lens al mooie Vlaamse namen strikken. Ook een handvol dj’s komen de boel opvrolijken. “Ik schat dat ik aan minstens 20.000 euro vaste kosten zit voor deze organisatie”, berekent Maxim. “Ik heb al mijn centen gestopt in deze droom en ik geloof ook dat het een succesverhaal kan worden. Voor een eerste editie reken ik op 750 à 1000 fuivers. Wie weet kunnen we gestaag groeien en op termijn evolueren naar een meerdaags Oktoberfest.”

De Abdijpoort wordt dus omgetoverd tot de authentieke Wiesn van München. Dat betekent ook halve liters bier, schnapps en traditionele braadworsten. De mannen worden in Lederhosen verwacht en de vrouwen in Dirndl. “Ja, dat is de bedoeling, al willen we niemand verplichten. Uit ervaring weet ik echter dat het sociaal niet aanvaard wordt om in gewone kledij naar dergelijk event af te zakken.”

Het Oktoberfest van Waregem is al jaren een begrip in de regio. Durft Maxim zomaar de concurrentie aan te gaan? “Ach, zo mag je dat niet zien. Enerzijds zitten er een paar weken tussen beide feesten en anderzijds pakken wij met een gans ander concept uit. Bij ons is de festivalbeleveing groter omdat we om 13 uur in de namiddag beginnen tot middernacht. De nadruk ligt hier ook eerder op verantwoord feesten. Daarom is het perfect mogelijk om ook alcoholvrij bier te consumeren aan democratische prijzen. Wie toch teveel dronk, kan een beroep doen op Get driven die feestvierders veilig thuisbrengt.”

(MPM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier