Hoogdag voor paardenliefhebbers in Oostrozebeke met ‘Scurry Driving’ als nieuw showelement

De jaarlijkse paardenkoersen in Oostrozebeke zijn het werk van Luc Vanyzere, Carl Vandaele, Marc Deruyck, Tineke Vanyzere en Jan Maes. © Foto CLY
Redactie KW

Geen dorpskermis in Oostrozebeke zonder paardenkoersen en criterium voor beroepsrenners. Ook dit keer is dat niet anders. Dinsdag 9 oktober wordt weer een hoogdag voor de ongetwijfeld vele paardenliefhebbers.

De paardenkoersen (of het Klein Spel) vormen al 158 jaar een vaste waarde tijdens de oktoberkermis. Op kermisdinsdag 9 oktober zullen de paardenliefhebbers weer massaal afzakken naar de oude vlaskouters van de gebroeders Vanyzere in de Ingelmunstersteenweg. De races zelf starten om 14 uur en duren tot het invallen van de duisternis. Het vroegere spektakelstuk, de steeplechase, wordt wellicht geschrapt door een gebrek aan deelnemers. In de plaats daarvan komt voor de eerste keer een ander showelement: het Scurry Driving, een discipline die uit Schotland komt overgewaaid en waarin er met kleine paardjes gewerkt wordt.

Specifieke taakverdeling

De sterkte van dit jaarlijks paardenfeest zit hem volgens de voorzitter Luc Vanyzere in het feit dat de organisatoren al 20 jaar een heel sterke groep vormen. Weliswaar werd er geregeld wat gesleuteld aan de ploeg en zijn er enkele nieuwe mensen bijgekomen. Marc Deruyck, een groot paardenliefhebber, en Tineke Vanyzere kwamen de ploeg versterken. “We zijn nu met een vijftal mensen in het bestuur, waarvan er twee hun vader hebben opgevolgd, met name Luc Vanyzere en Jan Maes.”

Tineke Vanyzere kreeg als dochter van Luc de liefde voor de paardenkoers met de paplepel toegediend, zodat zij het maar een beetje normaal vindt om er nu ook bij te zijn. Nieuwkomer Marc Deruyck is een neef van voorzitter Luc en hij is de man die moet zorgen voor nieuwe ideeën. “Onder elkaar is er niet alleen een specifieke taakverdeling afgesproken, maar we kunnen ook echt op elkaar rekenen.”

Ponykoersen

“Om uiteindelijk nog meer volk naar de wedrennen te lokken, hebben we ook dit keer voor enkele nieuwigheden en een showelement gezorgd. Vooreerst worden er een paar ponyraces ingelast omdat pony’s almaar minder gelegenheid krijgen om aan races deel te nemen. Ook daar is er een publiek voor en dat zorgt ook voor wat afwisseling.”

BK draf

“In tegenstelling tot vorig jaar is er geen stuntman van de partij, maar werd er gezorgd voor een anders showelement: het Scurry Driving. Naar verluidt betreft het een discipline die vanuit Schotland komt overgewaaid en waarbij er gebruik gemaakt wordt van kleine paarden. Ook dit keer wordt het kampioenschap van België draf georganiseerd. De acht beste paarden over het hele seizoen kunnen daaraan deelnemen. Er worden in totaal een 100-tal deelnemende paarden verwacht, waar zeker meer dan 1.000 bezoekers op afkomen en meestal ook een gokje wagen. Wie er wil bij zijn, betaalt 5 euro toegang en voor 1 euro is er ook een programmaboekje te koop.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier