Hill 17 toont oorlogsleven in Wingene en Zwevezele

10/11/17 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:46

De Sint-Jozefskerk op De Hille in Zwevezele is volledig ingepalmd door de tentoonstelling Hill 17. In de ruimte word je meegenomen naar Wingene en Zwevezele tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naast de tentoonstelling is er ook een speciaal boek uitgebracht. Hill 17 is gratis te bezoeken tot en met zondag 19 november.

Hill 17 toont oorlogsleven in Wingene en Zwevezele

Jo Patteeuw en Lieven Lams stellen de oorlogskroniek voor, burgemeester Hendrik Verkest toont een pakketje met het speciaal gebrouwen oorlogsbier Hill 17. © Foto LDW

De heemkundige Kring Ons Wingene werkte hard aan de tentoonstelling en deed dat samen met een speciaal samengestelde werkgroep vanuit de Wingense cultuurraad. Tegelijkertijd is het voor de heemkundige kring een mooie viering van hun twintigste verjaardag.

"Toen de Eerste Wereldoorlog bijna twintig jaar geleden herdacht werd met het project '80 jaar na de Groote Wereldbrand' was Ons Wingene nog maar net geboren", vertelt Lieven Lams. "Nu, bijna twintig jaar later, kunnen we tevreden en trots terugblikken op ongeveer 3.500 gepubliceerde bladzijden, stuk voor stuk over een aspect van de lokale geschiedenis."

De heemkundige kring bouwde ook een documentatiecentrum uit, met foto's, documenten, krantenartikels, boeken, naslagwerken en gebruiksvoorwerpen. "In deze tentoonstelling staan er trouwens een aantal objecten uit ons archief", geeft Lieven nog mee. "Hill 17 is een tentoonstelling geworden die thematisch is opgesteld. Je wordt ondergedompeld in de invasie van woensdag 14 oktober 1914, toen Wingene en Zwevezele vluchtelingen ontvingen en een deel van de bevolking uit angst zelf op de vlucht sloeg."

Duits vliegveld

Je ziet ook foto's, teksten en objecten vanuit de tijd toen de Duitse bezetter gesetteld was in de gemeente. "Toen begon de miserie voor de lokale bevolking. Allerhande opeisingen en verordeningen maakten het leven stilaan ondraaglijk. In de tentoonstelling staan we ook stil bij de lokale militairen, onze dorpsgenoten in de strijd. Meer dan vierhonderd van onze lokale jonge mannen trokken op om het vaderland te verdedigen."

Blikvanger zijn de maquettes van de vliegtuigen in en buiten de kerk. Dat is niet toevallig. "In de zomer van 1917 kwam er een Duits vliegveld in Wingene, wat het mikpunt werd van de geallieerden. Dan hebben we ook nog de Slag bij de Ringbeek, in oktober 1918. Precies bij die aftocht vielen hier het meeste slachtoffers. De geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in onze gemeente is trouwens in beeld gebracht in ons nieuwe jaarboek. Jo Patteeuw schreef een speciale kroniek van maar liefst 356 bladzijden, met kleurenfoto's en heel wat onontgonnen materiaal."

Tijdens de voorstelling van Hill 17 konden de aanwezigen ook genieten van het speciaal gebrouwen biertje met de naam Hill 17. Het kan onder andere geproefd worden na de eucharistieviering van 11 uur op zaterdag 11 november in de kerk.

De tentoonstelling Hill 17 werd uitgewerkt door de stuurgroep WOI, met actieve medewerking van de heemkundige kring en het gemeentebestuur. De Wingense oudstrijdersbond zorgt voor financiële steun. Kunstkring Wenghina helpt mee aan de begeleiding van het beeldjesatelier waar groepen een beeldje kunnen boetseren voor 'ComingWorldRememberMe'.

Op vrijdagavond 17 november staat er nog een speciale nocturne op het programma. Dan kan je vanaf 20 uur in de kerk terecht voor een muzikaal optreden van koor Cantando en de theatervoorstelling 'Held?!'. Tickets zijn gratis en kan je reserveren via cultuurtickets@wingene.be. Je kan de tentoonstelling in de kerk van de Hille gratis bezoeken tot en met zondag 19 november, telkens van 14 tot 17 uur.

(LDW)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!