Hilde Dewitte helpt met ConTempo mensen in hun rouwproces

Hilde Dewitte, psychologe en stafmedewerker bij ConTempo, begeleidt al 23 jaar weduwen en weduwnaren in hun rouwproces. (foto EDB)
Redactie KW

Psychologe Hilde Dewitte (49) uit Kooigem begeleidt bij ConTempo rouwzorggroepen, ontmoetingsmomenten, vormingsavonden en andere activiteiten. ConTempo is een netwerk dat mensen helpt om na het overlijden van een partner weer hun weg te vinden in het leven en de samenleving.

Door Els Deleu

Hilde Dewitte is afkomstig uit Desselgem. Ze woonde lang in Gent maar verhuisde uiteindelijk naar Kortrijk. “Door veel naar de Ardennen te gaan, leerde ik genieten van het groen en de rust. Zo komt het dat ik intussen al een tiental jaar in Kooigem woon“, vertelt ze. Hilde Dewitte is psychologe en heeft een zelfstandige praktijk bij haar thuis in de Koninklijkestraat. Daarnaast is ze ook educatief stafmedewerker voor ConTempo, een netwerk dat mensen helpt bij het rouwen. ConTempo werkt over heel Vlaanderen maar is het uitgebreidst in West-Vlaanderen, waar de vereniging na WO II ontstond om oorlogsweduwen op te vangen.

Lotgenoten

Hilde is 23 jaar geleden bij ConTempo begonnen. “Ik woonde in Gent en begon als vrijwilliger. Op vrijdagavond kwam ik naar Kortrijk om rouwsessies te begeleiden en ondervond dat dit mijn roeping was.” Nu is ze er educatief stafmedewerker en maakt ze er een tijdschriftje. “We werken bij ConTempo met twee psychologen en een administratief medewerker en er zijn veel vrijwilligers.”

In heel Vlaanderen begeleidt Hilde Dewitte rouwsessies. Met de mensen van Kortrijk heeft ze een speciale band. “Velen die naar de rouwsessies kwamen, stappen verder mee en vangen mensen op. Ze tonen dat het beter wordt en dat je niet blijft hangen.” De rouwsessies zijn opgebouwd rond een aantal fases. “Eerst kijken we achteruit: waarom zijn ze bij ons terechtgekomen. Dan kijken ze hoe hun leven nu in elkaar zit en dan kijken ze naar de toekomst. Aan de hand van thema’s wordt er onder lotgenoten met elkaar gepraat, begeleid door iemand die al gegroeid is in het rouwproces.

Voor velen is het tweede jaar zelfs nog moeilijker dan het eerste

Kennismakingsavond

Op donderdag 17 januari om 19.30 uur is er in oc De Vonke in Heule een kennismakingsavond voor mannen en vrouwen die hun partner verloren door overlijden. “We stellen onze rouwsessies voor, maar wij combineren het begeleiden bij rouw ook met het organiseren van vormings- en ontmoetingsmomenten. Je kan blijven komen, ook als je al langer weduwe of weduwnaar bent. Het volgen van de rouwsessies is geen verplichting. We starten nu ook met wandelingen en er is een WhatsApp-groep waar gezamenlijke activiteiten kunnen geregeld worden. Soms is het voor weduwen of weduwnaars moeilijk om ergens alleen naartoe te trekken.”

Feestdagen

Als mensen hun partner verliezen, heeft dit veel gevolgen“, zegt Hilde Dewitte. “De relatie met de kinderen verandert, het kan een impact hebben op je werk. Ook op financieel en sociaal vlak zijn er veranderingen. Wie een partner verloor door ziekte moet daarna weer leren voor zichzelf te zorgen. Na een plots overlijden duurt het langer voor het besef komt dat het voor altijd is.

Het is niet toevallig dat de kennismakingsavond met ConTempo kort na de feestdagen georganiseerd wordt. “Dit is een moeilijke periode voor weduwen en weduwnaars. Ga je bij je kinderen, dan wordt er iemand gemist. Ga je bij je vrienden, dan voel je je het vijfde wiel aan de wagen. Meestal is iedereen na Nieuwjaar tevreden dat alles weer normaal is.”

Langer dan een jaar

Volgens Hilde Dewitte komt men nu sneller na het overlijden van een partner naar ConTempo dan vroeger. “Het duurt een tijdje voor je de impact van een overlijden ervaart. In het begin zijn er veel praktische beslommeringen. Er doen fabeltjes de ronde dat eerst alle seizoenen moeten voorbijgaan voor je uit de rouw bent, maar voor velen is het tweede jaar zelfs nog moeilijker. De omgeving vindt snel dat je het verdriet moet loslaten of begrijpen niet dat je er nog niet overheen bent. De buitenwereld vindt soms ook dat je er toch goed uitziet. Lotgenoten weten echter beter en bij ons kunnen mensen die elkaar begrijpen samen praten. Dat doet deugd.”

Hilde Dewitte is de enige die geen weduwe is. “Alle vrijwilligers die meewerken, zijn dat wel. Door 23 jaar met die mensen te werken, ken je natuurlijk al hun gevoelswereld en ervaringen.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier