Heulenaar tankt vertrouwen tijdens rondje vuurlopen

Ward Ghekiere tijdens een vuurloop. © GF
Redactie KW

Ward Ghekiere loopt al sinds zijn 12 jaar over vuur. Vuurlopen bracht hem niet alleen in beweging, het gaf Ward ook sterkte en zelfvertrouwen. “Al vlug wist ik dat ik later deze ervaringen met vuurlopen wilde doorgeven.”

Ward Ghekiere (39) is afkomstig uit Hooglede en woont al 3 jaar in Heule. Hij vormt met Goedele Vandamme (37) een nieuw samengesteld gezin. Het gezin heeft vier dochters. Lana (13), Fran (12), Ziva (11) en Ayla (5). Ward werkt nu 12 jaar als opvoeder in Heynsdaele in Ronse. Zijn bijberoep heet Liganta Forto. Liganta Forto betekent bindkracht. Goedele is trajectbegeleidster in de Hoge Kouter in Kortrijk. Ward studeerde 2 jaar adventure education (ervaringsleren) aan de Hogeschool-Universiteit Odisee in Brussel. Daarnaast volgde hij 2 jaar training Firewalk instructor bij zijn pa en broer in Lichtervelde. Beiden doen ook aan vuurlopen. Ward maakte van zijn 2 opleidingen een concept.

Comfortzone

Vuurlopen is al eeuwenoud maar niemand weet er de oorsprong van. Vuurlopen komt voor in elke cultuur. Vuurlopen kan men onderdelen in diverse takken. Zo heb je onder andere ceremoniële vuurlopen die werken op het spirituele, met natuurelementen. Ward omschrijft zijn vuurlopen als: gericht op persoonlijke groei en verbinding maken met jezelf.

Ward Ghekiere.
Ward Ghekiere.© KDS

“Bij een workshop rond Valentijn stonden koppels in vuur en vlam”

“In mijn workshops vuurlopen breng ik mensen uit hun comfortzone, op een manier waardoor de deelnemers beseffen dat ze meer kunnen dan dat ze zich feitelijk realiseren. Ze krijgen hierdoor een totaal ander inzicht en denkbeeld van zichzelf. Het vuurlopen is de finale van mijn workshops”, licht Ward toe. Sommige vuurlopen zijn heel emotioneel. Iedereen reageert anders. “In mijn workshops wordt men geconfronteerd met innerlijke gevoelens. Soms zijn deze gevoelens prettig, soms droevig.”

De vraag naar workshops met vuurlopen neemt toe. Niet alleen bij organisaties. Ook gezinnen doen aan vuurlopen. Dit is goed om de relaties te versterken binnen het gezinsleven. De workshops vinden plaats op locatie. Workshops vuurlopen ten huize doet Ward niet. Ook scholen zijn vragende partij. “Zo wou een Freneitschool dat de kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar hun speelsheid konden bewaren. De vuurloop maakte hen sterker bij de overgang naar de andere school, het middelbaar.”

700 graden

Ook diverse firma’s vragen een workshop. Dit om binnen hun bedrijf de communicatie, onderlinge verstandhouding en vertrouwen te versterken. “Hierbij gaan we vraaggericht tewerk en passen de workshops aan op maat van hun wensen.” Met Valentijn was er eens een workshop voor koppels. “Het was leuk voor hen en echt verbindend. Menige koppels stonden in vuur en vlam”, lacht Ward ons toe. Cupido deed hier zijn werk.

Voor de vuurloop bouwen de deelnemers samen een vuurpad onder begeleiding van vuurman Dimitirie Kerckhove. Dimi zorgt dat het vuur ideaal is voor de overtocht. Men loopt over een temperatuur van minimum 700 graden.

“Het gekke aan een workshop is de spanning bij de deelnemers. In het begin is iedereen vol spanning. Daarna deint deze weg tot bij de vuurloop zelf. Dan is de spanning te snijden. Na de loop zie je de ontlading, de kracht en blijheid op de gezichten. Iedereen komt er sterker uit. Elk op zijn manier.”

“Niet iedereen moet over het vuur lopen. Men is vrij. Voor het vuur staan is als een prestatie op zich want dit is al een resultaat van een workshop. Dit kan ook al een overwinning zijn”, zegt Ward. ” Sommige denken te rationeel. Alles moet bewezen worden maar dat is hier niet de essentie. Ik ben tevreden als de mensen zich versterkt hebben met goede ervaringen en positieve krachten.”

Wards verhaal eindigt met een anekdote: “Ooit stond een jongetje angstig en emotioneel voor de vuurloop. Hij liep vlug over de kolen maar vertraagde halfweg en zei ‘o, dat gaat gemakkelijk’.”

(Carlo Herpoel)

Vuurlopen kan je op zaterdag 10 november in de Heerlijkheid, Zeger van Heulestraat 55 in Heule. Kostprijs: 70 euro. Inschrijven kan nog bij Ward Ghekiere, 0471 55 18 40. Info: www.ligantaforto.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier