“Heule moet Warmste Dorp van Vlaanderen worden”

We zien de werkgroep rond het Warmste Weekend in het Fatima klooster. © KDS
Redactie KW

Van muziekoptredens in een hoeve en een kunstveiling in een kerk tot binnengluren in een voormalig slotklooster. Tijdens Het Warmste Weekend in Heule kan het allemaal. “We hopen 5.000 euro te kunnen inzamelen voor vzw ‘t Oranjehuis”, klinkt het bij de organisatoren.

Onder het motto ‘we doen eens zot’, rees bij De Seuns het idee om een evenement te organiseren in het kader van De Warmste Week van radiozender Studio Brussel. De Seuns is een groep van dertig vrienden en vriendinnen die elkaar vijftien jaar geleden leerden kennen in de ouderraad van Spes Nostra. De kinderen zijn de lagere school intussen ontgroeid, maar de vriendschap is gebleven. Net als het engagement. “Toen we afgelopen zomer samen op weekend waren, is het idee voor Het Warmste Weekend ontstaan”, zegt Nancy Geeroms van De Seuns. “We kozen er bewust voor om een Heuls goed doel te steunen: vzw ‘t Oranjehuis en zijn afdeling Hoeve De Heerlijkheid. ‘t Oranjehuis is een centrum dat ondersteuning biedt aan kwetsbare jongeren en gezinnen.”

Slotklooster

De Seuns willen van het Heule het ‘Warmste Dorp van Vlaanderen’ maken. Ze doen dat met een driedaagse die wordt afgetrapt op vrijdag 1 december met muziek van onder meer dj Veste en Impuls, gevolgd door Congee Payee, Bèta, Radio Vader en Portie Mix. “We hopen op onze openingsdag toch zo’n 400 bezoekers te mogen verwelkomen in Hoeve De Heerlijkheid”, zegt Nancy.

“Dankzij de medewerking van de Heulenaars hebben we meermaals een boost gekregen”

De Warmste Zaterdag wordt een familiedag en vindt plaats in het voormalige Fatimaklooster. ‘s Morgens is er een rommelmarkt, in de namiddag zijn er spelletjes voor kinderen tot twaalf jaar. “Voor een standplaats van 2,5 meter op de rommelmarkt betaal je 5 euro. De opbrengst van de rommelmarkt gaat uiteraard naar de verkoper zelf. Er zijn nog heel wat plaatsjes vrij. Wie wil deelnemen, kan hiervoor nog inschrijven. ‘s Middags kunnen kinderen zich uitleven tijdens workshops breakdance, circus, spelletjes en veel meer. Hiervoor krijgen we hulp van verenigingen uit Heule en omstreken.”

Diezelfde middag is er ook een rondleiding gepland in het klooster, dat tot voor kort achter slot en grendel zat. “Voorzitter van de parochieraad Piet Vierstraete beschikt over het archief van het klooster met onder meer 400 foto’s en kan dus heel wat achtergrondinformatie en leuke weetjes op het publiek loslaten. Die rondleiding is gratis.”

Het Warmste Weekend wordt afgesloten op zondag in de Sint-Eutropiuskerk. Priester Wim zwaait de deuren van zijn kerk open voor een onder meer een kunstveiling. “We hebben heel wat kunstwerken ontvangen, zowel van lokale kunstenaars als van de gebruikers van dienstencentrum De Branding. Er zitten echt hele mooie dingen bij, van schaaltjes in keramiek tot schilderwerkjes. Verder kan je in de kerk ook kerststukken maken of een potje bingo spelen. Er komt ook een tafelgoochelaar langs en er is lekkers te verkrijgen.”

Dank aan Heulenaars

De organisatie van de driedaagse is voor De Seuns heel intensief. “Kort nadat Febe Taghon – de dochter van twee leden van De Seuns – werd verkozen tot Tineke van Heule zijn we beginnen te vergaderen“, zegt Nancy. “De voorbije maanden was dat toch tot drie keer per week. Dat is best pittig, maar dankzij de medewerking van de Heulenaars hebben we meermaals een boost gekregen. De muziekgroepen treden gratis op, de verenigingen werken vrijwillig mee en heel wat handelaars hebben we sponsoring in natura geschonken. Het doet deugd om te zien dat er zo veel mensen achter ons initiatief staan.”

De Seuns hopen dan ook een mooi bedrag te kunnen overhandigen aan vzw ‘t Oranjehuis. “Een cheque van 5.000 euro zou heel erg mooi zijn”, besluit Nancy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier