Het wordt weer druk in het hof van assisen

Een nokvolle Brugse assisenzaal, een beeld dat dit jaar meermaals zal terugkeren. (archief Belga) © BELGA
Laurens Kindt

Met twee assisenzaken in de eerste maand van het jaar barst 2019 op gerechtelijk vlak al meteen helemaal los. Ook de Kasteelmoord – eind deze maand toch alweer zeven jaar geleden – zou dit jaar zijn definitieve beslag moeten krijgen. En zelfs vanuit New York komt er dit jaar gerechtelijk nieuws op West-Vlaanderen af, met de start van het proces over de aanslag in 2017 waarbij Ann-Laure Decadt uit Staden om het leven kwam. Een overzicht.

Eén zaak is alvast klaar en duidelijk bij de start van het nieuwe jaar: het assisenhof is weer helemaal terug. Nadat het Grondwettelijk Hof de hervorming van de assisenprocedure door minister Koen Geens (CD&V) naar de prullenmand verwees en daardoor de volksjury in ere herstelde, is de agenda van het hof van assisen voor dit jaar alvast goed gevuld. Met de zaak tegen Oliver Bolte uit Blankenberge start vrijdag al het eerste assisenproces van het jaar. De 44-jarige eenzaat vermoordde op 6 maart 2017 zijn eigen moeder Renate Bolte (72), schoot de dag nadien zijn enige vriend Norbert Bocher (49) dood in Zeebrugge en stak vervolgens het appartement van zijn moeder in brand. Bolte beweert dat zijn moeder uit het leven wou stappen en dat zijn vriend Norbert Bocher hem daarvoor pillen bezorgde. De pillen zouden echter maar half gewerkt hebben, waardoor Renate Bolte niet stierf maar wel helse pijnen leed en zoon Oliver dan maar einde aan de doodsstrijd maakte met een keukenmes. Uit frustratie voor de slechte pillen zou hij vervolgens Norbert Bocher vermoord hebben. Een arrest in deze zaak wordt verwacht op vrijdag 18 januari.

Proces zonder dader

Mikey Peeters
Mikey Peeters© (repro MVN)

De zaak-Bolte moet in ieder geval die week afgehandeld zijn want de week erna, op vrijdag 25 januari, is de assisenzaal al bezet voor het volgende proces. Dan staan de Tsjetsjeense Oostendenaar Suleyman Betelguiriev (25) en Leuvenaar Steven Van Geel (26) terecht voor de steekpartij op de Markt in Brugge op 30 mei 2014 waarbij de 19-jarige Mikey Peeters om het leven kwam. Dat wordt een bijzonder proces want de man die de dodelijke messteken gaf, Suleyman Betelguiriev, zal niet in het beschuldigdenbankje zitten. De jongeman vluchtte meteen na de moord, met de hulp van zijn vader, naar Tsjetsjenië en zou daar volgens de meest recente berichten nog altijd verblijven. Het Belgische gerecht vroeg eerder om zijn uitlevering, maar Rusland – waartoe Tsjetsjenië behoort – weigert eigen onderdanen uit te leveren. De kans bestaat dus dat de hoofddader bij verstek tot levenslang veroordeeld wordt en dat de mededader die het mes meebracht, maar er niet mee stak, een straf zal krijgen die zijn voorhechtenis niet overschrijdt. En dat er dus na het proces niemand meer in de cel zit voor de laffe doodslag op Mikey Peeters, een amper 19-jarige jongeman die het opnam voor een vriendinnetje tegen twee dronken nietsnutten, in de vroege ochtend van 30 mei 2014, en dat met zijn leven bekocht. Een arrest in die zaak wordt verwacht op 1 februari.

Volle agenda

Na de drukke maand januari wacht het West-Vlaamse assisenhof nog een aantal zaken die in 2019 afgehandeld moeten worden. Zo werd Daniël Deriemacker (35) al naar het hof van assisen verwezen voor de moord op zijn vrouw Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper. Hoewel de feiten plaatsvonden in Komen zal de zaak voor de West-Vlaamse assisenjury behandeld worden. Ook Menenaar Kenneth Samaille (30) staat al op de rol van het hof van assisen voor de dodelijke slagen die hij toediende aan zijn stiefdochtertje Elly Buysse (2,5). Kortrijkzaan Luc Vanden Bussche (63) zal dan weer terecht staan voor de moord op zijn partner Alia Belromari (56) in mei 2017. Wanneer die drie zaken behandeld zullen worden, is nog niet vastgelegd.

Carmen Garcia Ortega
Carmen Garcia Ortega© (GF)

Daarenboven is het uitkijken naar nog een groot aantal dossiers. Zo wordt ook de moordende bodybuilder Alex D. uit Varsenare voor het assisenhof verwacht voor de moorden op zijn vriendinnetje Mailys Descamps, haar grootouders Gery Cappon en Marie-José Vanleene en fotograaf Jeroen Verstraete. Het is uitkijken naar een beslissing over moordclown Kevin L. uit Oudenburg, over het dossier rond Sofie Muylle uit Roeselare, de kruisboogmoord in Schuiferskapelle en de campingmoord in Middelkerke. Vanuit de Kortrijkse raadkamer verwachten we ook een beslissing over verpleegster Ann V., die in maart 2017 haar zoontje Ferre (8) vergiftigde, en de roofmoord op Roland Roelens in oktober 2016 in Oostrozebeke. In de eerste helft van 2019 moet ook duidelijk worden welke plannen het gerecht heeft met Bieke W., de jonge verpleegster uit Varsenare die afgelopen zomer haar drie kinderen doodde en uit het leven wou stappen. In november besliste de kamer van inbeschuldigingstelling dat ze, in afwachting van een beslissing, van haar cel naar een psychiatrische instelling mocht verhuizen. Als ze toerekeningsvatbaar wordt verklaard, zal ook Bieke W. voor het hof van assisen moeten verschijnen. Waarnemers achten die kans echter klein.

Kasteelmoord

Het wordt weer druk in het hof van assisen
© (foto DC)

Niet alleen het hof van assisen draait in 2019 op volle toeren, ook in de ‘gewone’ strafrechtbanken worden belangrijke beslissingen genomen. Zo zal, zeven jaar nadat het lijk van kasteelheer Stijn Saelens in een put teruggevonden werd, ook het finale doek vallen over de Kasteelmoord. Vanaf 18 maart wordt de zaak helemaal opnieuw gepleit voor het hof van beroep in Gent. De grote vraag in het dossier is of dokter André Gyselbrecht, die in april vorig jaar 27 jaar cel kreeg als opdrachtgever voor de moord op zijn schoonzoon, zal blijven volhouden dat hij geen andere uitweg zag dan zijn schoonzoon uit de weg te ruimen. Die houding kon in Brugge op weinig begrip rekenen bij de driekoppige rechtbank en verwacht wordt dat dit bij de drie ervaren raadsheren van het hof van beroep niet anders zal zijn. Het is alvast hun bedoeling om in 2019 een definitief arrest te vellen in de zaak van de Kasteelmoord. Datzelfde hof van beroep behandelt in februari ook de moord op dokter Patrick Roelandt uit Izegem. Dader Danny Samyn uit Ingelmunster vond zijn straf van 28 jaar cel voor de zinloze moord te veel en tekende beroep aan. Ook de roofmoord op goudsmid Robert Ardenoy uit Kortrijk zal in maart helemaal opnieuw behandeld worden in beroep.

New York

Ann-Laure Decadt
Ann-Laure Decadt© (foto JC)

In het najaar, meer bepaald vanaf 7 oktober, start voor de rechtbank in Manhattan, New York, het proces tegen Sayfullo Saipov, de 30-jarige Oezbeekse terrorist die op 31 oktober 2017 acht mensen doodreed met een vrachtwagen tijdens een terroristische aanslag. Daarbij kwam de 31-jarige Ann-Laure Decadt uit Staden, moeder van twee kindjes, om het leven. Het openbaar ministerie liet eerder al weten dat het de doodstraf zal vragen voor de terrorist, die naar eigen zeggen geïnspireerd was door de vele aanslagen van IS en bij zijn eerste ondervraging tegen de speurders van de FBI zei dat hij ‘blij was met wat hij had aangericht’. De feiten die hij pleegde waren de dodelijkste terroristische aanval op Amerikaans grondgebied sinds de aanslagen op de Twin Towers in 2001. Bizar genoeg pleit de man echter onschuldig op alle beschuldigingen van moord en terrorisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier