Hét gezicht van Animal Rights : Tieltenaar Benoit Van den Broeck

Benoit Van den Broeck, campagneleider van Animal Rights én Tieltenaar : "Ik wil niemand bekeren, maar de wantoestanden uitroeien."
Redactie KW

Met schokkende beelden uit een Wingens kippenbedrijf staat de dierenrechtenorganisatie Animal Rights weer in het brandpunt van de actualiteit. Hun campagneleider is een Tieltenaar : Benoit Van den Broeck.

Benoit Van den Broeck (38) woont sinds enkele jaren in het winkelcentrum van Tielt, maar binnenkort verhuist hij weer. Naar waar wil hij niet zeggen, uit veiligheidsredenen. “Niet dat ik al bedreigd werd. Maar toch, het is opletten geblazen. Zeker in deze regio.”

De in Brugge geboren strijder voor dierenrechten volgde een opleiding als opvoeder. “Ik heb nooit in die sector gewerkt. Als jongere was ik heel sociaal geëngageerd, dat wel. De grote klik kwam er na een reis naar India. Hindu’s zijn hoofdzakelijk strikt vegetarisch. Dat was een eye-opener. Een andere manier van leven kon. Toen stopte ik met de consumptie van dierlijke producten.”

“Die kippen sterven een langzame en pijnlijke dood. Ze worden volledig aan hun lot overgelaten”

Sinds enkele jaren werkt hij voor de vzw Animal Rights en doet hij zelf onderzoek en leidt hij de verschillende campagnes. “Ik ben al 15 jaar bezig met dierenrechten. Ik begon als vrijwilliger bij Gaia, later ook bij andere organisaties. We voerden toen vooral actie rond dierenproeven. Drie jaar geleden werd Animal Rights in Nederland opgestart, twee jaar geleden de Belgische vzw.”

https://www.youtube.com/watch?v=xH6XDUzkvec

“We krijgen geen enkele overheidssteun. We moeten zelfredzaam zijn, door giftes van mensen die ons steunen. Met donaties. Na elk onderzoek krijgen we wel een financiële stimulans, zo kunnen we ons onderzoek verderzetten. Het is belangrijk om te blijven onderzoek doen in de veehouderij. We zien telkens de wanprakijkten, het stopt niet. Het is een heel afgesloten wereld : de dictatuur van het vlees.”

“De veehouderij is een afgesloten wereld : ik noem het wel eens de dictatuur van het vlees”

“In West-Vlaanderen is er een grote concentratie van intensieve veehouderij. Dat is in België nergens zo groot als in onze provincie. Je krijgt automatisch problemen. Niet alleen op het vlak van dierenwelzijn. Ook op het vlak van antibiotica. In dat Wingens bedrijf zitten ze met tienduizenden kippen op elkaar gepakt in grote loodsen. Dat heeft abnormaal en onnatuurlijk gedrag tot gevolg : verenpikkerij… De stress is bijzonder groot. Dieren met wondes, breuken. Ze sterven langzaam een pijnlijke dood. Ze worden in de kooien aan hun lot overgelaten.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier