"Het ergste dat ons kon overkomen"

13/07/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 12/07/18 om 08:59

De streek rond Zulte werd getroffen door een uitbraak van pseudovogelgriep, ook wel de ziekte van Newcastle genoemd. De ziekte startte bij een kippenbedrijf en nu mogen er in een straal van tien kilometer geen samenscholingen van pluimvee zoals duiven, vinken of kippen meer plaatsvinden.

Het ziet er naar uit dat de ziekte van Newcastle moeilijk onder controle te houden is. Een drietal weken geleden was er een kleine besmettingshaard in Oeselgem bij een hobbykweker en werd er een beperkte schutkring ingesteld. Dat was echter klein bier in vergelijking met de nieuwe haard van besmetting bij een opfokbedrijf van legkippen in Zulte. Meteen werd een schutkring van tien kilometer rond het bedrijf ingesteld. Onder andere de gemeenten Wielsbeke, Dentergem, Oostrozebeke, Deerlijk, Waregem, Deinze, Kruishoutem, Nazareth, Zingem en Wortegem-Petegem zijn getroffen. In alle gemeenten die zich in de schutkring bevinden, is transport of het verplaatsen van pluimvee verboden. En dat komt heel hard aan bij de betrokken duivenliefhebbers en vinkeniers, die met hun dieren op stap gaan naar de inkorflokalen of naar vinkenzangwedstrijden. Bovendien geldt in een zone van 500 mete...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!