Herwig Dendauw uit Meulebeke haalt goud in ‘De Vlaamse Tuinaannemer’

Tuinaannemer Herwig Dendauw en zijn medewerkers Mhamed, Celine, Francky, Koen en Ward. © Foto Luc
Redactie KW

Onlangs werden in Kasterlee de laureaten van de wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer 2018-2019’ bekend gemaakt. In de categorie ‘Tuinen groter dan 1.000 m2’ gaat het goud naar tuinaannemer Herwig Dendauw uit de Bosterhoutstraat in Meulebeke.

Herwig Dendauw (42), afkomstig uit Izegem, is reeds twee decennia aan de slag als zelfstandig tuinaannemer. “Mijn ouders zijn fruitkwekers en mijn pa had graag dat ik in zijn voetsporen trad om later het bedrijf over te nemen. Ik volgde de Tuinbouwschool in Kortrijk en op aanraden van mijn pa trok ik dan nog voor twee jaar naar Sint-Truiden om mij te specialiseren in de fruitteelt. Daarna hielp ik thuis mee in het bedrijf”, vertelt Herwig Dendauw.

Bloemen en planten

“Maar dat was niet echt mijn ding. Reeds als jonge knaap kweekte ik bloemen en planten en daar voelde ik me heel goed bij”, gaat Herwig verder. “Ik zocht werk bij een tuinaannemer en na enkele maanden kon ik als zelfstandige aan de slag. Mijn doelstelling is steeds de klanten te helpen bij het realiseren van hun droomtuin. Goed luisteren naar hun wensen is een eerste vereiste. Welke leefwereld wil men creëren, houdt men van water, van veel kleur in de tuin, van bomen en heggen of verkiest men kleurige en geurige borders met hier en daar een rustoase,… Vervolgens maken we het concept op. Ik doe steeds een beroep op tuinarchitecten, op elektriciens, op vloer- of terrasleggers, kortom op een reeks specialisten die er dan voor instaan dat de uit te voeren werken prima verwezenlijkt worden. Ik blijf wel steeds het aanspreekpunt. Mijn job is nu eenmaal mijn passie en die wil ik met zoveel mogelijk mensen delen.”

Team

Om dit te realiseren beschikt Herwig Dendauw over een vijfkoppig team. “Dat was eveneens de aanleiding dat ik me in mei heb ingeschreven voor deze wedstrijd. Uiteindelijk gaat het hier om de stielkennis en om de manier van afwerking van de tuin”, legt Herwig uit. “Het project dat ik indiende was dit van een tuin in Heule. De woning werd volledig verbouwd, maar de tuin bleef verwaarloosd achter. De jury was vooral verrast door de manier waarop ik me op het bestaand tuinontwerp heb gebaseerd. Ik behield wat goed was en vernieuwde daar waar nodig. Het ontwerp was van de hand van Eric Dewaele en T. Callens. De tuin kreeg een nieuw zwembad, een nieuw poolhouse in Franse eik en twee terrassen in Belgische blauwe hardsteen. Ik poogde ook een golfbeweging aan te brengen in de tuin die dan versterkt werd door groenblijvende heesters en sierlijke grasvlakken. Struikmassieven en bloemborders accentueren het rustgevend decor.”

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier