Hertekende Noordlaan dwingt slalommers naar nieuw parcours

Op foto van links naar rechts: Kevin Despriet, Günter De Wispelaere, Steve Verschaeve, Frederik Vancraeynest en Kjell Hofkens die ter plaatse de nieuwe situatie kwamen bekijken na de wegenwerken die er plaatsvonden in het Bedrijvenpark Kortrijk-Noord waar de Rally Slalom elk jaar doorgaat. BRU © BRU
Redactie KW

Voor het zesde jaar op rij strijkt op paasmaandag de slalom van Kuurne neer in de Noordlaan, in het hart van het Bedrijvenpark Kortrijk-Noord. Iedereen die zijn rijvaardigheid wil testen, kan deelnemen. Al zijn er drie essentiële voorwaarden: een eigen auto, een medisch attest van de dokter én een stevige dosis stuurvaardigheid.

Door Nico Speleers

Autostal Hemicuda uit Lauwe legt momenteel de laatste hand aan het parcours dat de deelnemers aan de slalom van Kuurne op paasmaandag moeten afleggen. Gezien de heraanleg van de Noordlaan, diende het parcours volledig te worden herbekeken.

Rijke traditie

Deelnemen aan de slalom van Kuurne is een echte belevenis“, begint Steve Verschaeve, hoofd veiligheid, de babbel. “Kuurne heeft een rijke traditie als het aankomt op rallyslalom. Reeds in de jaren 70 en 80 werd een rallysprint gehouden op de terreinen van het Ring Shopping Center op paasmaandag. Eind jaren 80 kwam daar echter een einde aan.”

“Onze vereniging ging op zoek naar een geschikte locatie en kwam al snel in Kuurne terecht, mede door Kurt Ghekiere. Dat we als locatie opteerden voor de industriezone heeft alles te maken met de dubbele weg die er terug te vinden is, wat deze plaats zo bijzonder maakt en uitermate geschikt voor ons evenement.”

We merken helaas dat de jeugd interesse verliest in dit soort wedstrijden – Steve Verschaeve

Tot op heden mochten de organisatoren voor de Slalom van Kuurne reeds 20 inschrijvingen ontvangen, waaronder deze van Vincent Verschueren, vice-kampioen van België rally, om deel te nemen aan de Slalom van Kuurne, maar ongetwijfeld zal dit aantal nog verder oplopen. “Mannen of vrouwen die over een hoge dosis rijvaardigheid beschikken en nog wensen in te schrijven, kunnen dit nog doen tot de dag zelf“, gaat Steve verder.

Vergelijken met skiën

Voorwaarde om deel te nemen aan de rallysprint is dat de piloot zelf beschikt over een wagen die geldig verzekerd is en daarnaast ook in het bezit is van een briefje van de huisdokter waaruit blijkt dat hij of zij voldoende geschikt is om deel te nemen aan de wedstrijd.”

“Rallysprint kan het best vergeleken worden met skiën. Het parcours is opgebouwd uit diverse poortjes met elk een breedte van vier meter en een tussenruimte van acht meter. De kunst is om het parcours, dat anderhalve kilometer lang is, zo snel mogelijk af te leggen zonder al te veel poortjes te raken.”

Rally challenge

“We merken helaas dat de jeugd hoe langer hoe meer zijn interesse verliest in dergelijke wedstrijden. Via een rally challenge proberen we daar verandering in te brengen en zo jongeren geïnteresseerd te krijgen in onze sport, maar gemakkelijk is het niet!”

Wie wenst deel te nemen aan de Slalom van Kuurne betaalt 30 euro per piloot indien er vooraf online wordt ingeschreven. Eerstejaarsrijders die uitkomen in de promotiechallenge betalen slechts 25 euro.

Op paasmaandag 22 april gaat de eerste deelnemer van start om 11 uur. Ook dit jaar blijft de Slalom van Kuurne gratis toegankelijk voor het publiek. In de gebouwen van EMKA kan je gedurende het hele evenement terecht om de tussenstanden te raadplegen en voor een natje of een droogje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier