Hersentumor schudt leven van vijf jaar jonge Tiana uit Ingelmunster helemaal door elkaar

Tiana Dewaele, hier op de schoot van mama Vanesse Lemaire en geflankeerd door opa Ghislain Lemaire en oma Jeaninne Baekeland, vecht dapper tegen een hersentumor. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Amper twee maanden geleden werd bij Tiana Dewaele een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. Sindsdien levert het vijf jaar jonge meisje een dappere strijd. “Gelukkig heeft onze meid flink wat karakter”, zegt mama Vanessa Lemaire. Op zaterdag 7 juli organiseren de grootouders een benefiet om de ziekenhuiskosten beheersbaar te houden.

Tot enkele maanden geleden was Tiana Dewaele (5) een energiek en optimistisch meisje. Samen met haar ouders Vanessa Lemaire (38) en Piet Dewaele (48) en haar broertjes Renzo (11) en Jerko (13) woont ze in de Rozestraat in Ingelmunster.

“Onze Tiana genoot van elke dag met haar klasvriendjes in de tweede kleuterklas in De Regenboog in Ingelmunster en was verzot op dansen”, zegt mama Vanessa. “Maar op zaterdag 31 maart daags voor Pasen stopte onze wereld met draaien. ‘s Ochtends klaagde Tiana over hevige hoofdpijn en een pijnlijke nek. We trokken meteen naar onze huisarts, maar die hield op gewone nekpijn. Ik had echter meteen door dat er meer aan de hand was en nog diezelfde dag volgde een consultatie bij een kinderarts in de Sint-Jozefskliniek van Izegem. Ook daar stelden ze niet meteen iets verdacht vast, tot Tiana over een rechte lijn moest wandelen. Ze kon amper haar evenwicht bewaren. Een scan bezorgde ons de diagnose: onze dochter had een hersentumor.”

Het nieuws was een enorme klap voor het gezin. “We werden meteen naar het UZ Gent doorverwezen. Toen ik mijn man belde om het verhaal te doen, raakte ik zelfs niet uit mijn woorden. Uiteindelijk heeft een dokter hem alles moeten vertellen. Zo aangeslagen was ik.”

Aftellen naar 31 juli

In Gent kreeg Tiana meteen een drainage ingebracht en op 6 april ging ze onder het mes. “In amper 24 uur stond ons hele leven ondersteboven”, zegt Vanessa.

“We duimen dat Tiana tegen Pasen 2019 genezen is. Dan kan ze de eitjes rapen die ze dit jaar gemist heeft. Dat verdient ze meer dan wie ook”

“De avond voor die hele nachtmerrie losbrak was Tiana nog gaan dansen in Oostrozebeke… Dan dénk je toch niet aan zo’n scenario?”

Een goeie maand na de diagnose kreeg de familie te horen dat Tiana getroffen was door een kwaadaardige tumor in de vierde graad. “Allesbehalve goed nieuws, dus. Op maandag 7 mei zijn de bestralingen gestart. Aanvankelijk kreeg Tiana die elke werkdag, maar nu zijn die tot twee keer per week afgebouwd. De behandeling was fysiek te belastend voor onze dochter, nu heeft ze meer tijd om te recupereren. Ze moet immers elke keer volledig verdoofd worden.”

De bestralingen lopen nog tot dinsdag 19 juni. “Dan hebben Tiana en wij even tijd om op adem te komen en op 31 juli volgt een nieuwe scan. Een erg belangrijke dag, want dan zullen we weten of de behandeling al dan niet aanslaat. Normaal start een week later dan de chemotherapie en staat ons een kuur van 27 weken te wachten…”

Ondanks de helse periode waar Tiana en haar familie door moeten, weigeren ze om de moed te verliezen. “De eerste weken waren erg zwaar, vooral door de onzekerheid”, klinkt het. “Je weet niet wat je mag verwachten, je begint zelf dingen op te zoeken op Google… Nu weten we waar we aan toe zijn en we vechten samen. We hopen op een goeie afloop.”

Eigen Facebookpagina

Via de Facebookpagina Litlle Princess Tiana stuurt mama Vanessa regelmatig updates over Tiana en haar behandeling de wereld in. “Enerzijds om wat te kunnen ventileren, maar ook om het verhaal niet telkens opnieuw te moeten vertellen. We kunnen gelukkig op veel steun van vrienden en familie rekenen. Een luisterend oor doet vaak wonderen, want ook voor de dichtste familie van Tiana is dit allesbehalve een pretje. Mentaal is het vaak erg lastig, maar ik zou alles doen om haar ziekte over te nemen. Zolang Tiana maar weer gezond wordt, daar is het me om te doen.”

Om er zoveel mogelijk voor Tiana te zijn, zette Vanessa ook haar beroepsactiviteiten op pauze. “Ik run een online cadeaushop, maar daar heb ik nu even geen tijd meer voor. Al mijn tijd en aandacht gaat naar Tiana.” Tiana zelf beseft maar al te goed wat er gebeurt, zegt Vanessa. “Ze weet dat ze zwaar ziek is en dat ze moet vechten. Gelukkig is onze dochter een doorbijter. De behandelingen zorgen ervoor dat ze vaak erg moe is en zelfstandig wandelen is niet langer evident. Tiana krijgt logopedie, kinesitherapie… Ze wordt omringd met de beste zorgen.”

Ook haar klasvriendjes moet ze sinds eind maart missen. “Naar school gaan, is uiteraard niet aan de orde. Maar gelukkig hebben we nu Bednet in huis. Zo is ze toch enkele keren per week virtueel aanwezig in De Regenboog en hoort en ziet ze haar vriendjes. Dat kikkert haar elke keer opnieuw op.”

Als alles goed gaat, kan Tiana tegen Pasen 2018 genezen zijn. “Daar hopen we vurig op. Pasen hebben we dit jaar uiteraard niet gevierd. Hopelijk kan onze dochter volgend jaar opnieuw paaseitjes rapen. Dat verdient ze meer dan wie ook.”

Benefiet in OC Vondel in Meulebeke

Zaterdag 7 juli organiseren Ghislain Lemaire (64) en Jeaninne Baekeland (61), de grootouders van Tiana, een benefiet in OC Vondel in Meulebeke. “Dat is het minste dat we kunnen doen”, zeggen ze. “Iedereen weet dat de financiële kant van zo’n behandeling hoog kan oplopen en het ziekenfonds betaalt lang niet alles terug. Zeker chemotherapie durft al eens duur uit te vallen. Met deze benefiet willen we Vanessa en Piet dan ook een duwtje in de rug geven.”

Vanaf 15 uur is er een kindernamiddag met animatie van SJO-BIZ uit Izegem en ook dansschool StreetVibe uit Dadizele komt langs. Kloen uit Roeselare zorgt dan weer onder andere voor een eendjesspel.

Om 19 uur start het eetfestijn met stoofvlees met frietjes à volonté. Volwassenen betalen 15 euro, kinderen tot 12 jaar smullen mee voor 10 euro. De hele avond lang kan je ook deelnemen aan een tombola.

Kaarten zijn te bestellen via 0468 416 176 en 0468 14 68 96 of door het bedrag te storten op rekeningnummer BE 30 7506 8541 6411 met vermelding van het aantal personen. Via dit rekeningnummer kan je ook vrije gift doen om Tiana te steunen. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier