Herr Seele stapt voor de tweede keer in het huwelijksbootje

© Davy Coghe
Redactie KW

Vrijdag luiden de Oostendse bruiloftsklokken voor Herr Seele en zijn vriendin Katia Belloy. Het feest zelf vindt twee weken later plaats in Grimbergen. “Peter is de liefde van mijn leven”, verklaart Katia. Peter stapt dan weer voor de tweede keer in het huwelijksbootje. “Ik zie mijn huwelijk met Katia een beetje als een tweede kans”, zegt hij, voor één keertje ernstig.

Peter en Katia vormen al enkele jaren een koppel, en de tijd is rijp om een vervolg te breien aan hun liefdesverhaal. Het huwelijksaanzoek van Peter dateert al van vorige zomer. Herr Seele, 59 ondertussen, hoeven we niet meer voor te stellen. Zijn bruid, een 49-jarige freelancejournaliste uit Grimbergen (Vlaams Brabant) die in Oostende woont, is minder bekend.

Katia leerde Peter kennen op straat, op amper 100 meter van zijn deur in de Nieuwpoortsesteenweg. “Zo’n vier jaar geleden liep ik door de Sportstraat, vlak bij mijn deur”, begint Peter. “Ik kwam er een sexy dame tegen en dacht meteen dat ze wel iets voor mij zou kunnen zijn. Of ik dan single was of niet valt moeilijk te zeggen. Laat ons zeggen dat het ingewikkeld was. Ik weet nog perfect wat Katia die dag aan had, een nauwsluitende rode jurk. We raakten aan de praat en Katia nodigde me uit bij haar thuis, zonder bijbedoelingen uiteraard. Daar stelde ik vast dat Katia ook nog een man had. Gemiste kans, dacht ik. “Daarna zagen we elkaar niet meer zoveel, want ik heb uiteraard mijn gedachten verzet. Je komt niet tussen in de relatie van anderen.”

Tekening in de bus

“Ik kwam Peter nog af en toe tegen op straat, aangezien we op amper 100 meter van elkaar woonden”, neemt Katia over. “Peter zei me altijd dat ik de groeten moest doen aan Ludwig, mijn vriend van toen. Ondertussen waren we uit elkaar, maar dat wist Peter niet. Hij vroeg me op een dag hoe het met me ging. Ik bekende dat met mij goed ging, maar met mij en Ludwig niet zo goed. Peter zei me dat hij het jammer vond om dat te horen”, vertelt Katia. “In mezelf dacht ik uiteraard iets anders”, lacht Peter. “We hebben eigenlijk het ijzer gesmeed, toen het heet was en we zijn heel snel een koppel geworden. We deden wat activiteiten samen en ik stak een mooie tekening in haar brievenbus. Toen ging alles razendsnel.”

Dat Katia op 100 meter van mijn deur kwam wonen, dat is het lot

“Ik ben altijd fan geweest van Peter. Van Cowboy Henk, zijn moppen,… Maar ik was vooral fan van Peter, de artiest. Peter als mens is nog steeds iets anders dan Peter, de artiest. Die twee zijn totaal niet vergelijkbaar”, zegt Katia.

“Mensen hebben soms snel een negatief beeld in de media, maar Peter is zo’n warm persoon. Ik ga heus geen beeld vormen van iemand voor ik die echt ken. Ook mijn familie doet dat niet. Mijn zus, broer en ouders vinden Peter een fantastische mens. Wat Peter voor mij betekent? Hij is mijn man, hé (lacht). Hij is excentriek, maar heeft een groot hart. Ik had voordien al dat excentrieke beeld van Peter, nog voor ik hem kende. Ik ben een normaaltje en had nooit gedacht dat wij zo zouden matchen. Eens een glas gaan drinken samen leek mij het hoogst haalbare, maar ik had nooit gedacht dat hij op mij zou vallen.”

Volgens Peter sloeg de vonk snel over. “Dat Katia in Oostende kwam wonen op amper 100 meter van mijn deur, dat is het lot”, verklaart Peter. “Daar geloven wij ook in. Het is zo dat Katia op een bepaald moment in Oostende wilde komen wonen, zonder Ludwig. Ze is als een visionair ziener geblinddoekt door Oostende gaan lopen. Plots vond ze deze buurt. Als een magneet werd ze naar mijn buurt getrokken.”

Culinair journaliste

Katia werd geboren in een gezin met drie kinderen. Ze heeft een oudere broer en een jongere zus. Volgens Herr Seele trouwt Katia met een erg simpele gast: “Ik studeerde maar tot mijn 16de. Maar Katia, die komt uit een slimme familie. Alle kinderen studeerden aan de unief. Zij studeerde Germaanse filologie. Je praat trouwens in de spiegel, want ook Katia is journalist”, geeft Peter mee.

“Ik begon mijn carrière als eindredactrice bij De Morgen in 1998”, zegt Katia. “Ik werkte specifiek voor de financiële Morgen, maar ook voor Al Dente, de culinaire bijlage. Dat deed ik tot 2003.” De culinaire stappen bij De Morgen brachten Katia uiteindelijk bij de Horeca Federatie. “Ik heb ook een moeder die ongelooflijk goed kan koken. Mijn vader was dan weer wijnliefhebber. Ik ben dus van veel markten thuis”, lacht Katia. “Ondertussen lever ik bijdragen aan het blad van Horeca Vlaanderen en schrijf ik stukken voor de Artsenkrant.”

Ik had nooit gedacht dat Peter op mij zou vallen

Tien jaar verschil

Er zit tien jaar tussen Peter en Katia, maar daar heeft het koppel weinig moeite mee. “Ik was al eens getrouwd met Ines, Katia is dus de tweede vrouw in mijn leven. Ik zie mijn huwelijk met Katia een beetje als een tweede kans”, geeft Peter toe. “De liefde tussen ons is zeer puur”, sluit Katia aan. “We hebben beiden al wat bagage, maar we weten hoe graag we elkaar zien. We zijn twee totaal verschillende personen, maar we hebben dezelfde interesses. We kunnen filosoferen en praten met elkaar en dat is het essentiële in een relatie. In onze liefde voor kunst delen we ook een grote interesse. Peter is dus mijn grote liefde”, besluit Katia.

Herr Seele stapt voor de tweede keer in het huwelijksbootje
© Davy Coghe

Peter staat nu ook anders in het leven dan vroeger. “Cowboy Henk is de constante, want die teken ik al bijna 40 jaar met plezier. We zijn een beetje de peetvaders van dat soort underground strip, wereldwijd dan. Maar nu is er ook wel een nieuwe ruimte gekomen voor schilderkunst. Katia leren kennen, de schilderkunst die naar boven komt… Dat zorgt voor een nieuwe fase in mijn leven. Ik heb dus enorm veel geluk dat ik met Katia een perfecte partner heb gevonden”, besluit Peter.

Peter en Katia stappen vandaag vrijdag 22 maart om 10.20 uur in het huwelijksbootje in Oostende. Op zaterdag 6 april om 11 uur wordt het kerkelijk huwelijk voltrokken in de abdijkerk van Grimbergen. Een dag later volgt dan een groot feest in de historische balzaal Eldorado in Humbeke.

(JRO)