Herman Lannoye regisseert Reningse revue al sinds 1999

Regisseur Herman Lannoye (tweede van rechts) is al aan zijn negende revue toe. De jonge nieuwkomers Robbe Beeckaert, Jade Mooren, Eva Lannoye en Arthur Devos spelen voor de eerste keer mee. (foto KVCL)
Redactie KW

In zaal Concorde in Pollinkhove ging op zaterdag 26 januari de revue ‘Moar è je van ze leven’ van de Reningnoars in première. Ook komend weekend zijn er nog opvoeringen. Herman Lannoye uit Reninge schrijft en regisseert de revue al sinds 1999.

“Ik weet niet precies de hoeveelste revue het is, ik denk de veertiende”, steekt Herman Lannoye van wal. “Het begon eind de jaren tachtig als een vrij podium voor de plaatselijke verenigingen, een initiatief van de Landelijke Gilde van Reninge. Onder impuls van mijn broer Gaby, die toen secretaris was van de Landelijke Gilde, evolueerde dat naar een revue met eigen geschreven teksten.”

In 1997 besliste Gaby Lannoye om ermee te stoppen. “Onder meer op vraag van een aantal spelers nam ik de fakkel over”, gaat Herman Lannoye verder. “Vanaf dan zijn we ook onder de naam ‘De Reningnoars’ beginnen spelen. In 1999 schreef en regisseerde ik mijn eerste revue. Deze revue is de negende.”

Een revue schrijven en regisseren is niet altijd even gemakkelijk. “De inspiratie is inderdaad soms moeilijk te vinden”, geeft Herman toe. “Het is niet zo dat er hier wereldschokkende dingen gebeuren. En het geheugen van de mensen is ook beperkt in die zin dat zaken die een half jaar geleden plaatsvonden, al vlug door iedereen vergeten zijn.”

Losse krabbels

Herman Lannoye werkt met memo’s waarop hij ideetjes neerpent. “Je moet je daar niet te veel bij voorstellen”, zegt hij. “Het zijn losse krabbels die ik op een of ander blaadje schrijf en die dan op mijn bureau verzeilen en eventueel tot een sketch leiden. Soms word ik ‘s nachts ook wakker en begin ik een sketch in mijn hoofd uit te werken. Dan sta ik op om die uit te schrijven. Het leukste aan een revue ineen steken is de band die je opbouwt met de spelers en medewerkers“, zegt Herman Lannoye. “Er zijn avonden dat we meer lachen dan repeteren. Onder de spelers is de sfeer fantastisch. Zelfs nieuwkomers zijn na enkele repetities al mee in het enthousiasme en het plezier van de ervaren spelers. Dit jaar doen voor het eerst ook vier jonge mensen mee. Ze hebben zich helemaal gesmeten. Na een tweetal avonden hadden ze de smaak al volledig te pakken en voelden ze zich in de groep thuis alsof ze al jaren meedoen.”

Ook de spanning en de reacties tijdens de opvoeringen en nadien vindt Herman altijd leuk. “Niet alleen de avond zelf, maar ook veel later als de mensen zeggen: weet je nog, in de revue dit en dat en hebben we gelachen.”

Filmpjes

De voorbije revues werden een pak leuke sketches opgevoerd. Er eentje uitpikken is dan ook niet evident. “Er zijn zoveel mooie momenten en sketches geweest. Maar zeker de eerste jaren toen we experimenteerden met filmpjes om de lege momenten op te vullen, zullen me bijblijven. We werkten toen nog met analoge camera’s en het monteren was veel moeilijker in vergelijking met nu. Maar sommige filmpjes waren echt hilarisch. Zoals dat filmpje waarin Reninge zich afscheurde van Lo, in navolging van een documentaire op RTBF waar Vlaanderen zich zogezegd afscheurde van Wallonie. Daar moet ik nog altijd om lachen.”

Komend weekend wordt de revue nog drie keer opgevoerd. De zaterdagavond is wel uitverkocht. Voor de vertoningen op vrijdag 1 februari en de zondag 3 februari zijn wel nog enkele plaatsen vrij. Kaarten kosten 8 euro en zijn te verkrijgen bij Michel en Rita Gheldof Matthys, Dorpplaats 2 in Reninge, 057 40 07 81. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier