Herman Dambre herstelt kapelletjes in en rond Poperinge

Herman Dambre bij een kapelletje in Abele. © EF
Redactie KW

Herman Dambre (39) onderhoudt op vrijwillige basis tal van kapelletjes, voornamelijk in en rond Poperinge. “Deze kapelletjes mogen niet uit het straatbeeld verdwijnen. Het is een cultureel erfgoed dat moet bewaard blijven. Door mijn middelbare studies in de hoppestad heb ik nog steeds een band met de stad”, aldus de Kemmelnaar.

Toch begint het verhaal van het onderhoudswerk op een paar honderd meter van zijn deur in de Millekruisestraat. “Aan de oprit van de boerderij heb ik daar voor het eerst een gebedshuisje opgeknapt. Mijn taak wordt nu overgenomen door de eigenaars”, steekt Herman Dambre van wel.

De eigenaars van de kapelletjes vinden om de toelating te vragen tot herstel, is niet altijd even makkelijk. Herman: “De kapelletjes staan meestal in de nabijheid van een boerderij. En daar is een reden voor. De heiligen die in de kapelletjes staan, geven een zekere bescherming om ziekten op de boerderij te voorkomen.”

Beeldjes

Vaak merkt Herman op dat in de kapelletjes de beeldjes verdwenen zijn of deels kapot zijn. “Vooral in een kapelletje in Steenvoorde is het huilen met de pet op. Daar wordt het beeldje keer op keer door onbekenden vernield. Ik vervang het beeldje telkens opnieuw. Het kapotte beeldje gooi ik niet zomaar weg op een containerpark bijvoorbeeld. Ik stop het onder de grond, want zomaar weggooien brengt ongeluk”, aldus Herman, die in de kapel van Steenvoorde aan de voormalige grensovergang Callicanes ook de bidtekst in de binnenruimte van de kapel herschilderde. “Het is nog een tekst in het Vlemsch, het Vlaams van toen, geschreven.”

Momenteel heeft Herman twaalf kapelletjes onder zijn hoede en dit onder meer in Abele, Watou, Boeschepe en Steenvoorde. In Heuvelland herstelde hij deze zomer nog een kapelletje in Wulvergem en dit op vraag van de plaatselijke KVLV. In het naslagwerk van Valentin Degrande vindt Herman alle informatie over de kapelletjes langs de West-Vlaamse wegen.

Bouwvallig

“Heuvelland telt 39 kapelletjes, op grondgebied Poperinge zijn er dat maar liefst 154. In Heuvelland staan de meeste in Nieuwkerke, Wijtschate en Westouter. Recent bracht ik nog een bezoekje aan dat kapelletje aan de Spiervelden in Nieuwkerke. Dit is echter te bouwvallig om door mij te herstellen. Ik ben geen bouwvakker, hé! Als ik merk dat bijvoorbeeld het dak volledig vernield is, dan begin ik er niet aan. Dan doe ik gewoon de nodige voegwerken, wat kleine schilderwerken en verzorg ik het groen rond het kapelletje”, zegt Herman, die de afdeling tuinbouw aan het Poperingse VTI volgde. Nu werkt hij bij de groendienst van de gemeente Heuvelland.

“Ik startte met het opknapwerk van de kapelletjes zowat vijf jaar geleden. Op een van mijn vele zomerse fietstochten zag ik hoe verloederd vele kapelletjes erbij stonden. Ik vond dat herstel nodig was omdat de kapelletjes een blijvende plaats in onze dorpen moeten hebben. Dit stukje erfgoed mag niet verdwijnen. En ja, het herstel heeft voor mij ook veel te maken met het geloof. Ik stap elke week de kerk binnen om de mis bij te wonen.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier