Herdenking Wapenstilstand… zonder monument

Pierre Picquart plaatste vorig jaar voor de laatste keer de kruisjes met de namen van de gesneuvelden uit de twee wereldoorlogen. © (Foto NOM)
Redactie KW

Op zaterdag 11 november wordt in Heule, zoals elders, traditiegetrouw, Wapenstilstand herdacht. Deze keer kan dat niet gebeuren aan het oorlogsmonument, aangezien dit gedenkteken door de werken aan Heuleplaats weggenomen is.

Pierre Picquart, die als enige de Heulse afdeling van de Koninklijke Nationale Strijdersbond in leven houdt, laat zich niet ontmoedigen en organiseert toch de herdenking: “We beginnen om 10.30 uur met de misviering in de Sint-Eutropiuskerk voor de gesneuvelden uit de twee oorlogen. Daarna is er de hulde met bloemenneerlegging in het kerkportaal. De toespraak door een schepen en de opstelling van de brandweer zal ook noodgedwongen daar gebeuren.” Heule telt nog één oud-strijder uit WO II: Albert Delaere is in januari 100 geworden en hij is vast van plan om zoals elk jaar de herdenking bij te wonen.

Er is ook vroeger al veel te doen geweest rond het Heulse oorlogsgedenkteken. Door politieke discussies kreeg Heule zijn oorlogsgedenkteken pas in… 1961. En in tegenstelling tot elders is op dat monument geen enkele naam van een gesneuvelde vermeld. Om dat euvel op te vangen, plaatste Pierre Picquart decennialang elk jaar tegen 11 november voor elke gesneuvelde een wit kruisje met een naam op. Vorig jaar deed hij dat voor het laatst. Het stadsbestuur heeft namelijk niet alleen beslist dat het oorlogsmonument ongeveer op dezelfde plaats terugkomt, maar ook dat er een bijkomend permanent gedenkteken (de vorm is nog niet bepaald) komt met daarop de namen van 34 gesneuvelde militairen uit de twee oorlogen en twee gedode weerstanders uit WO II.

(NOM – Foto NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier