Herbeleef de Groote Oorlog met theater ‘De Coup van Loppem’

Enkele van de "royale" acteurs van de stalscène: Leonie De Decker (prinses Marie José), Kobe Chielen (kroonprins Leopold III), Oscar Mylle (prins Karel) en regisseur Felix van den Broeck. Ze worden geflankeerd door bestuurders van de Stichting Jean van Caloen: Isabelle van Caloen en Benoit Kervyn. © Foto HV
Redactie KW

De Stichting Jean van Caloen herdenkt dit jaar in en rond het kasteel van Loppem het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is het uitgelezen decor om met diverse activiteiten het belang van de plek in de verf te zetten.

Op 17 augustus bracht een historische colonne er al het bevrijdingsoffensief onder de aandacht. Binnenkort is er het wandeltheater De Coup van Loppem dat het koninklijk verblijf op het domein doet herleven. De acteurs nemen de toeschouwers terug in de tijd en laten het publiek bevoorrechte getuige zijn van deze Belgische politieke geschiedenis.

Tussen 24 oktober en 25 november 1918 verbleef koning Albert I met zijn familie in het neogotisch Kasteel van Loppem. De vorst volgde van daaruit niet enkel het bevrijdingsoffensief maar ontmoette er ook diverse vertegenwoordigers uit binnen- en buitenland, waaronder de Franse president Poincaré. Met de Belgische politici werden toen beslissingen genomen die het politieke leven van ons land ingrijpend zouden wijzigen, waaronder het stakingsrecht en de Vlaamse taalrechten in het hoger onderwijs. ‘De regering van Loppem’ voerde ook het algemeen enkelvoudig stemrecht in voor alle mannen vanaf 21 jaar. Een beslissing die aanvankelijk ongrondwettelijk was, waardoor tegenstanders deze revolutionaire wet ‘le coup de Loppem’ noemden.

Met een theaterwandeling beleeft het publiek het verblijf van koning Albert I en koningin Elisabeth in Loppem vanop de eerste rij. Aan de hand van de dagboeken van onder meer baron Albert van Caloen, speelt een mix van amateur- en professionele acteurs die illustere dagen nauwgezet na.

Ook Loppemse acteurs

De vzw De Dakbroeders heeft ervaring met historische theaterproducties en betrekt ook acteurs van de Loppemse toneelkring Het Zingend Vuurgeboomte in De coup van Loppem. In vijf taferelen wordt zowel het politieke als het familiale verhaal van de vorstelijke aanwezigheid getoond. De toeschouwers wandelen met een gids langsheen de theaterscènes in de adembenemende vertrekken van het kasteel en maken er kennis met de regeringsplannen en de koningskinderen. De voorstellingen vinden plaats in het kasteel en zijn bijgebouwen, die authentiek bewaard zijn gebleven zoals in de Eerste Wereldoorlog.

Naast dit theaterspel, loopt er nog tot elf november de tentoonstelling ‘Het kasteel van Loppem 1914-1918’. Op zaterdag 27 oktober is er het colloquium ‘Loppem 1918. De Koning, de Grote Oorlog en het sociale contract’. Een studiedag die geleid wordt door Eerste Wereldoorloghistorica Sophie De Schaepdrijver.

(HV)

De theaterwandeling kan je meebeleven ‘s avonds of overdag op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 oktober. Alle info en inschrijven kan via www.kasteelvanloppem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier