Helvetia in Bredene dicht: pand plots niet geschikt voor restaurant

Pascal en Heidi met dochter Guapita-Blue-Bell (9) bij de ondertussen gesloten Helvetia. © JRO
Redactie KW

Pascal Vanderwal (51) en zijn vrouw Heidi Burvenich (45) namen op 31 juli 2017 nietsvermoedend horecazaak Helvetia in de Kapelstraat over. Het koppel betaalde 30.000 euro overname voor hun droom. Die droom werd al snel een nachtmerrie.

Groot was de opluchting in de zomer van 2017, toen Pascal en Heidi officieel de documenten tekenden voor de overname van hun eigen restaurantje. Pascal werkte daarvoor 33 jaar in de visserij. Eerst als visser, later in de vismijn. Heidi werkte in de zorgsector en had ook al ervaring in de horeca. “Eindelijk, na lang onderhandelen, was de zaak beklonken. We hadden ons eigen restaurantje en zagen het volledig zitten”, vertelt het koppel. Het restaurant, met veel verse vis, op het menu, draaide goed en het koppel besloot in de zomer van 2018 de keuken te vernieuwen. “We contacteerden de firma Castelein om de vernieuwing uit te voeren. Er werd een offerte opgesteld, maar er was een probleem. Het pand was niet geschikt als horecapand, kregen we tot onze grote verbazing te horen”, zucht Heidi. “En dat terwijl er ook voor ons al jaren een restaurant zonder probleem uitgebaat werd . Het pand werd ons ook verhuurd als een horecapand. Volgens de firma Castelein was er echter geen mogelijkheid om een afzuigkap te installeren. Bovendien was er geen elektriciteitsplan aanwezig en werd de elektriciteit ook nooit gekeurd, terwijl dat in de horeca minstens om de vijf jaar moet. Na deze vaststellingen kregen we een negatief advies van de gemeente voor een vergunning om sterke drank te verkopen.”

We hebben betaald voor een zak lucht en zijn nu onze broodwinning kwijt

Het koppel ging op zoek naar een oplossing en contacteerde de syndicus en de gemeente om de plannen van het pand op te vragen. “Bleek dat niemand in het bezit was van de huidige plannen. Wie ooit de verbouwingen had gedaan, daar hadden we het raden naar. De eigenaar verhuurt het pand aan brouwerij Corsendonk. Daar kregen we te horen dat ze niet weten wie het pand ingericht heeft als restaurant. We werden van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt Pascal. “Uiteindelijk stuurde onze advocaat een aangetekend schrijven naar de brouwerij. In november werd de brouwerij gedagvaard voor het vredegerecht in Oostende, omdat het een pand als horecazaak verhuurt, terwijl het pand daar niet voor geschikt is. Op vraag van de brouwerij werd de zaak uitgesteld.”

30.000 euro

In december kwam de rechter samen met alle partijen ter plaatse. In januari kwamen nog twee experten langs, waarna beslist werd dat een aanpassing niet mogelijk is. “Weg centen, weg droom”, zucht Pascal. “Op 22 januari werd het contract ontbonden en konden we sluiten. Nu begint de strijd om onze centen. We hebben betaald voor een zak lucht en zijn onze broodwinning kwijt. Niet alleen die 30.000 euro die we betaalden voor de overname, maar ook wat we sindsdien investeerden in de zaak zijn we kwijt. We zijn kapot van verdriet. Gekraakt. Zes maanden lang gingen we kapot van stress en onzekerheid. En nu is het helemaal voorbij. We blijven achter met een zware financiële en mentale kater.”

(JRO)

Advocaat: “Zaak werd 15 jaar gedoogd”

Waarom kan er plots geen restaurant meer uitgebaat worden in het pand? We zochten het uit bij de gemeente, de verhuurder van het pand en de advocaat van het koppel.

“Bij de oplevering werd het gelijkvloers inderdaad vergund als handelspand met toelating om er detailhandel, diensten, horeca, kantoren en kleine werkplaatsen in onder te brengen”, reageert algemeen directeur van de gemeente Bredene Yannick Wittewrongel. “Het is aan de eigenaar om het handelspand dan in te richten. Het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor het feit dat het pand niet aan de eisen voldoet die op vandaag worden gesteld aan horecazaken. Dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder.”

Die verhuurder, dat is brouwerij Corsendonck. “De eigenaar verhuurt zijn eigendom aan ons als horecapand”, stelt woordvoerder Jozef Keersmaekers. “Voorheen was er een brasserie ondergebracht die kleinere snacks serveerde. Maar als er bijvoorbeeld frieten worden gebakken, dan moet een nieuwe vergunning afgeleverd worden. Dat was voor dit pand niet mogelijk wegens het verluchtingsprobleem. De eigenaar zou het pand aanpassen, maar die mensen hadden geen geduld en dagvaardden ons. Zo werkt het niet. Wij zijn van oordeel dat het contract niet verbroken is. Ik zeg ook niet dat die mensen fouten hebben gemaakt, integendeel. Maar wie dan wel in de fout ging, daar hebben wij ook het raden naar .”

Anthony De Zutter, de advocaat van de uitbaters, vindt dat de hele zaak stinkt. “De vorige uitbaatster baatte er een brasserie-bistro uit waar ook frieten werden geserveerd. Dat werd zowel door de verhuurder als door de syndicus gedoogd. Nu stelt de verhuurder dat dat nooit de bedoeling was, terwijl de zaak al 15 jaar op die manier werd uitgebaat. Nu die mensen een nieuwe keuken wilden plaatsen, kon dat niet door het verluchtingsprobleem. De procedure is lopende.”

Danny Cornette, eigenaar van het pand, wil niet reageren op de zaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier