Heks Tanneke krijgt nieuwe plek op de Markt van Tielt

Tanneke, in volle glorie. (Foto LVA)
Lieven Vancoillie

Tegen eind oktober keert het kunstwerk met de beeltenis van de heks Tanneke Sconynckx eindelijk terug naar de Markt. Het wordt straks opgesteld aan de blinde gevel van de hallentoren, in de kijkrichting van de Nieuwstraat.

Tanneke Sconynckx staat eigenlijk voor Anna De Coninck, in de volksmond ‘Tanneke Sconynckx’. Ze werd geboren in 1560 in Gottem en beschuldigd van hekserij. Ze werd doodgemarteld in Tielt nadat ze gevangen werd genomen en stierf op 2 juni 1603. Wellicht lagen jaloezie en een onbeantwoorde liefde aan de basis voor de valse beschuldigingen. Het proces van Tanneke Sconynckx is één van de best bewaarde heksenprocessen uit Vlaanderen.

Het standbeeld is van de hand van de nu 80-jarige Jef Claerhout. Oorspronkelijk stond het standbeeld aan het Hooghuys, daarna werd het verplaatst naar de hallentoren. Het werd echter twee keer aangereden en werd door medewerkers van de technische dienst weggenomen. Daarna is er een lange discussie geweest tussen de verzekering van de automobilist en de verzekering van de kunstenaar Jef Claerhout. We vonden het beeld terug.

Historisch en esthetisch

Het beeld werd intussen overgebracht naar het atelier van Mathias Claerhout, zoon van Jef, in Beernem. Daar wordt het momenteel hersteld. “We hopen dat het tegen eind oktober klaar is, want dan zou er een officiële inhuldiging zijn”, zegt kunstenaar Mathias Claerhout. Voor de plaatsing werd nagedacht over een nieuwe locatie.

Kunstenaar-vader Jef Claerhout en zoon Mathias. (Foto LVA)
Kunstenaar-vader Jef Claerhout en zoon Mathias. (Foto LVA)

“Er werd rekening gehouden met de totstandkoming van het kunstwerk, de verkeerscirculatie op de Markt, de evenementen en activiteiten op de Markt (zoals de boerenmarkt, de kerstkmarkt, de kermis, de Tieltse Europafeesten…). Ook het historische en esthetische aspect werden van dichtbij bekeken. Er werd ook rekening gehouden met het plaatsen van nieuwe paaltjes op de Markt.”

“De nieuwe plaats voor Tanneke moet een extra, toeristische troef worden”

Het kunstwerk komt aan de blinde gevel van de hallentoren, dicht tegen de rijbaan en uitkijkend op de Nieuwstraat. “Tanneke wordt op circa 2,5 meter van de hallentoren geplaatst en wordt bovendien omringd door drie kleine kunstelementen die een bescherming voor het beeld”, duidt Mathias Claerhout. Tanneke kan bij uitzonderlijke gebeurtenissen enkele meter verderop in een wachtbuis worden geplaatst. Naast het standbeeld worden ook de plaquettes voorzien. De nieuwe locatie moet een toeristische meerwaarde bieden. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier