Hein De Cockere kroont zich tot Belgisch kampioen dammen

Hein De Cockere: "Mijn hobby werd een passie die nog altijd niet voorbij is." © DJW
Redactie KW

Hein De Cockere veroverde de titel op het Belgisch kampioenschap dammen in Kortrijk. Het is misschien niet de populairste denksportdiscipline, maar de 25-jarige inwoner van Beveren-Leie is er al sinds zijn twaalfde intensief mee bezig.

“Je moet weten dat je in het dammen drie deeldisciplines hebt”, schetst Hein De Cockere ons de sport. “Je hebt de normale partij, die ongeveer vier uur duurt. Daarnaast heb je ook nog de rapid, die goed is voor één uur, en de blitz, die een kwartier duurt. Voor elk van die partijen heb je telkens een beperkt aantal minuten om na te denken over je zet. Hoe korter de partij, hoe minder tijd je hebt. In de rapid ben ik al vier jaar op rij Belgisch kampioen geworden. In Kortrijk eindigde ik nu ook in de normale partij, toch het koninginnestuk van het dammen genoemd, op de eerste plaats. We bleven na de verschillende partijen uiteindelijk met twaalf over om de finale te spelen. Na de onderlinge confrontaties leverde mij dat de titel op na zes overwinningen en vijf remises, waarvoor ik in totaal zeventien punten bijeen sprokkelde. Mijn dichtste concurrenten strandden op vijftien punten.”

“Ik ben lid van een damclub in Tilburg om ervaring te kunnen opdoen”

De nieuwe kampioen blijft er bescheiden bij en werkt intussen verder aan het verwerven van nog meer inzicht en tactiek om het denkspel nog beter te kunnen beheersen. Hij begon ermee op zijn twaalfde. “Ik raakte meteen in de ban van het dammen en sloot mij aan bij Damclub De Watermolen in Heule. Ik leerde er alle basistechnieken en principes en speelde tegen heel wat andere leden. Zo werd mijn hobby eigenlijk een passie die nog altijd niet voorbij is. Wat ik zo speciaal vind aan de damsport? Zeker de strategie waarmee je het spel moet spelen. Kijken naar het bord en naar het spel van je opponent. Daarbij is het heel belangrijk dat je elke situatie en elke toestand analyseert. Dat je vooruit denkt en ziet wat er kan gebeuren indien je een bepaalde zet wil doen. Daarvoor heb je een goed ontwikkeld voorstellingsvermogen nodig. En je moet ook goed kunnen rekenen. Die drie elementen samen heb je nodig om goed te spelen.”

Nederland

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, is Hein De Cockere geen burgerlijk ingenieur of doctor in de wiskunde. Hij werkt bij Thermote & Vanhalst, waar hij met de collega’s van zijn team zorgt voor de prijsbepaling van alle producten en onderdelen die de Waregemse wereldspeler in de sector van de heftrucks aan zijn klanten levert. In zijn vrije tijd gaat zijn aandacht uiteraard vooral uit naar dammen. “Ik volg allerlei tornooien op internet. Vooral de internationale dan, waarbij ik naga wat de spelers aan het doen zijn. Hun zetten bekijk en analyseer ik. Misschien is dat wel een van mijn belangrijkste trainingen. Maar daarnaast ben ik ook nog lid van een tweede damclub in het Nederlandse Tilburg, waar ik naartoe rij om er te spelen tegen dammers van heel hoog niveau. Nederland is in tegenstelling tot België wél een echt damland. Daar heb je zeker 5.000 spelers, terwijl het er bij ons misschien 200 zijn. Het niveau is er heel hoog en zo kan ik zelf ook veel ervaring opdoen.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier